open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Šta se dešava s Gratzovim izmjenama Krivičnog zakona: Interesi građana nisu prioriteti vlasti...
Federalni zastupnik iz Demokratske fronte Dennis Gratz početkom septembra je u parlamentarnu proceduru uputio izmjene Krivičnog zakona FBiH kojima su dodana nova krivična djela te znatno pooštrene kazne.
22.10.2023. u 15:59
get url
text

Ove izmjene se do danas nisu našle na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, niti ih je razmatrala Vlada Federacije BiH. 

Nedemokratski izbor sudije Ustavnog suda BiH 

Predloženim izmjenama Krivičnog zakona FBiH je konačno definirano šta sve predstavlja nasilje u porodici. Vraćen je institut doživotnog zatvora. Uvedena je sigurnosna mjera protjerivanja stranaca iz zemlje. Osoba koja ubije životinju, umjesto novčane, kaznit će se kaznom zatvora...

VEZANI TEKST - Gratz predlaže: Femicid kao krivično djelo, da se uvede doživotna kazna zatvora, ko ne može platiti umjesto odlaska u zatvor...

- Apsolutno postaje jasno šta su prioriteti nove vlasti, izbor sudija nedemokratski i netransparentno u Ustavni sud BiH, isporučivanje HDZ-u sve što on traži na nivou Federacije. Tu su ucjene, rotacije u rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH...

Fokus je samo na partikularnim interesima političkih struja koje su trenutno na vlasti. U fokusu nisu intresi građana, to je sasvim očito. Ne postoji nikakva ozbiljna reakcija nadležnog ministarstva u odnosu na moje prijedloge - govori nam Gratz i dodaje:

- Nisu oni najpametniji na svijetu, možda nisu ni sveobuhvatni ali minimum što očekujem jeste da idemo u neku vrstu aktivne saradnje, dijaloga. Da stručnjaci prođu predloženo. Na kraju oni to moraju nekada staviti na dnevni red. Ja ću tražiti i javnu raspravu o krivičnom zakonu.

Gratz naglašava kako je vrijeme da se počne razgovarati o izmjenama Krivičnog zakona FBiH na nivou zakonodavstva.

- Da vidimo šta sve obuhvata i šta bismo mogli još dodati, šta funkcionira, šta ne. Očekujem otvaranje javne rasprave i da se uvrsti u dnevni red. Nema nikakve reakcije vlasti, ona se bavi sobom, radi se o osiguravanju pozicija moći. To su glavne teme a ne potrebe građana što govorio o kakvoj je vlasti riječ. Nisam ni očekivao da će odmah reagirati ali moja je obaveza i zadaća dao kao zastupnik izlazim sa ozbiljnim zakonskim inicijativama i ona treba javnu raspravu i javnu podršku i od pozicije i opozicije i da se makar o nekim rješenjima treba razgovarati - kazao nam je Gratz.

Zaštita žrtava nasilja

Predloženim izmjenama Krivičnog zakona FBiH se uvodi institut doživotnog zatvora umjesto dosadašnjeg dugotrajnog zatvora (20-45 godina) za najteža krivična djela ili krivična djela učinjena sa posebnom brutalnošću i svirepošću.

Povećava se dnevni iznos kojim se kazna zatvora mijenja novčanom kaznom, te se onemogućava zamjena kazne zatvora na ovaj način za osobe osuđene za krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenim međunarodnim pravom, kao i za djela protiv spolne slobode i morala.

Uvode se nova krivična djela, između ostalog, femicid, lišenje života iz samilosti, neovlašteno objavljivanje i prikazivanje spisa, portreta i snimka i seksualno nasilje u ratu.

Razgovarali smo i sa zastupnicom Almom Kratinom (DF) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

- Ono što je potpuno jasno jeste da ne smije prestati pritisak na Vladu FBiH ali i rukovodstvo Parlamenta FBiH kada je u pitanju usvajanje zakonskog okvira kroz koji bi se adekvatno zaštitile žrtve nasilja ali i pooštrile sankcije za nasilnike. To znači usvajanje novog Zakona o zaštiti od nasilja u porodici ali i izmjene i dopune Krivičnog zakona. Pod pritiskom, mislim prvenstveno na zastupnike koji u saradnji sa nevladinim organizacijama već dugo rade na ovim pitanjima - govori nam Kratina. 

Kaže kako se Vlada FBiH još nije očitovala o predloženim izmjenama Krivičnog zakona FBiH. 

Vlada FBiH je na potezu 

- Hoće li biti volje kod predsjedavajuće Zastupničkog doma FBiH Mirjane Marinković-Lepić u ostavci da stavi na dnevni red izmjene, vidjet ćemo kao i da li bi nakon toga bilo volje kod paralamentarne većine da se to usvoji - govori Kratina. 

Naglašava kako je Komisija za ravnopravnost spolova kojom predsjedava, dala Parlaementu na izjašnjavanje zaključak koji je usvojen u Parlamentu u septembru a kroz koji se Vlada FBiH obavezuje da u roku od 90 dana dostavi u parlamentarne klupe novi zakon o zaštiti od nasilja u porodici i prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona.

- Dakle, Parlament je obavezao Federalno ministarstvo pravde, Federalnu vladu da konačno dođemo do zaštite žrtava nasilja u skladu sa standardima koji su sadržani u Istanbulskoj konvenciji, koju smo odavno dužni poštovati. Vlada je na potezu - poručila je Kratina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.