open-navfaktor-logo
search
Nekompletan posao
Šta se dešava sa respiratorima Srebrene maline: U Verlabu spremni početi verifikaciju i čekaju poziv FUCZ-a
Verifikacija respiratora koje je za borbu protiv koronavirusa iz Kine uvezla Srebrena malina još je na čekanju, potvrdio je Faktoru Mustafa Kadribegović, vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).
19.11.2020. u 20:59
get url
text

Problem je nastao kada je Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine objavio da Verifikacioni laboratorij Verlab d.o.o. Sarajevo nema akreditaciju za inspekciju respiratora.

VEZANI TEKST - Dok traje "rat" državne agencije i Verlaba: Obustavljena verifikacija respiratora

FUCZ je prije nekoliko dana uputio dopis Institutu za akreditiranje BiH (BATA), Institutu za mjeriteljstvo BiH i Federalnom zavodu za mjeriteljstvo da se oni odrede o tome ima li Verlab svu potrebnu dokumentaciju za verifikaciju respiratora, ukupno njih 100 koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

- Zasad smo odgovor jedino dobili iz Instituta za mjeriteljstvo u kojem se jasno tvrdi da Verlab ima validnu akreditaciju za verifikaciju respiratora. Čekamo još dva odgovora i bila bi sretna okolnost da ne bude razlika u njihovim stavovima. Ukoliko se to, pak, desi, onda ćemo morati konsultovati pravnike jer nadležnosti u tumačenju mjeriteljstva u FBiH nisu baš najjasnije uređene – kaže Kadribegović.

Iako je verifikacija respiratora zbog čije se nabavke vodi istraga u Tužilaštvu BiH stopirana do daljnjeg, njihova instalacija se nastavlja. To rade ekipe beogradske firme Profesional Medic, odnosno njihove sestrinske sarajevske kompanije Dre Medical.

VEZANI TEKST - Medak: Verlab nema akreditaciju za inspekciju respiratora

- Nakon Tuzle i Sarajeva danas će u Kantonalnoj bolnici Zenica biti instalirano 12 aparata. Ako se oduži ovaj postupak provjere akreditacije Verlaba, lako se može desiti da instaliramo svih 100 uređaja i onda ponovo čekamo – ističe Kadribegović.

S druge strane, u Verlabu ističu da su oni spremni odmah početi verifikaciju, ali to ne mogu bez poziva FUCZ-a.

- Imamo ugovor s FUCZ-om i samo čekamo njihov poziv. Naše ekipe su spremne, radnici koji su bili u izolaciji su u pogonu i nemamo nikakvih prepreka da počnemo raditi. Ništa nije do nas – kaže Almir Badnjević, direktor Verlaba.

VEZANI TEKST - Verlab odgovorio Medaku: Da nismo akreditirani ne bismo ni dobili posao od FUCZ-a

Svih ovih dana Verlab obavlja poslove verifikacije medicinskih aparata po zdravstvenim ustanovama širom FBiH.

- Tako smo jučer po ranije sklopljenom ugovoru obavili verifikaciju određenih aparata u KB Zenica, prije toga u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Imamo odlične odnose sa KCUS-om i generalnom direktoricom prof. dr. Sebijom Izetbegović. U FBiH jedino ne radimo u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Ponavljam, čim dobijemo poziv iz FUCZ-a, naše ekipe će odmah biti na traženoj lokaciji i uraditi verifikaciju respiratora – naglasio je Badnjević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.