open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Šta se dešava u SDP-u: Članovi pisali Mijatoviću, prozvali i Nikšića i Štetu, tvrde da im je Baltić prijetio...
Autor: Faktor
01.04.2024. u 16:33
get url
text
SDP
Općinski odbor SDP Novi Grad ponovo se oglasio saopćenjem poručivši ministru razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine Vojinu Mijatoviću da njegove izjave i onih koji mu čuvaju leđa neće proći, a da oni ne odgovore na "orkestrirano i dobro razrađenu i ugiranu seriju napada na članove OO SDP Novi Grad".
Sve, kažu, zbog disciplinskog postupka koji su članovi podnijeli protiv Mijatovića zbog Facebook statusa u kojem je napisao "Ja vam moram reći, brutalno su vas zaj...li vaši lideri i komandanti".
- Krenimo redom. Prvo da se predstavimo, jer GO SDP Banja Luka je u svojoj objavi braneći tvoju malenkost naveo, citiramo: "Pošto se radi o nekontrolisanoj i odmetnutoj grupi pojedinaca koja se krije iza Općinske organizacije SDP Novi Grad Sarajevo.... tražit ćemo njihovu identifikaciju i isključivanje iz SDP BiH".
U ovoj rečenici istina je jedino da smo nekontrolisani, jer ova grupa insistira već godinu dana od najvišeg rukovodstva partije da se poštuje Statut stranke i da budu primljeni (samo primljeni) na razgovor kod predsjednika Nermina Nikšića ili predsjednika Kantonalnog odbora KS Adnana Štete, i u tome nismo uspjeli. Neće ljudi sa većinom da pričaju pa šta ćeš. Ako zbog toga što imamo vlastiti stav i svoje mišljenje, i pri tome smo bili i većina u OO SDP Novi Grad Sarajevo, smo dobili epitet "nekontrolisani", na to smo onda ponosni – ističu oni.
Podsjećaju kako se radi se o onoj grupi od 27 članova OO koji su podnijeli kolektivnu ostavku kada im je bilo zabranjeno da prema Statutu stranke i svim Pravilnicima provedu već pripremljenu i zakazanu Izvještajno-izbornu konferenciju, a na kojoj bi bili izabrani novi organi ovog OO.
Tvrde da im je tada Adel Baltić prijetio i krivičnim prijavama.
- Ljudima koji su akademski građani, ugledni članovi ovog društva, koji su za razliku od njega imali hrabrosti da stanu na izborne liste i osvoje skoro 9.000 glasova u Kantonu Sarajevo i tako ostvare najbolji rezultat u odnosu na ostale OO u KS, ljudima među kojima ima i pripadnika Armije RBiH i MUP-a BiH, kao i nosioca najvećih ratnih priznanja i koji su časno branili i odbranili ovu državu kada je bilo najpotrebnije. Podržao ga je tada i predsjednik i Adnan Šteta, valjda da nam pokažu kao plastični primjer na koga treba da se ugledamo kada je u pitanju aktivizam u stranci - navode.
Odlučili su se, kako isitču, da svoju borbu nastave pravnim sredstvima i da "sramotu ne iznose javno"
- I jesmo. Ali nismo znali da nemamo ustrojen niti Statutarni odbor (predsjednika bi trebalo pitati zašto ga nemamo), pa na naš zahtjev za tumačenjem akata koje smo u formi zaključaka, preporuka i sl. dobijali što od Kantonalnog odbora što od predsjednika, nismo mogli dobiti pravno tumačenje. Znači da zaključimo, identifikovali smo se.
Druže Vojine Mijatoviću, na svom Facebook profilu si 27. marta 2024. godine spomenuo dosta toga, pa želimo u formi ovog pisma to i da demantujemo. Naime, napisao si "da se radi o precizno osmišljenoj akciji koordiniranoj sa desno orjentisanim medijima, pojedincima, grupama, desno orjentisanim strankama, ranjivim kategorijama uz podršku desno orjentisanih pojedinaca u redovima vladajućih stranaka koji su (pazi ovo) nezadovoljni jer nisu ostvarili lične ambicije". Nije tačno. Radi se o članovima iste one partije kojoj i ti pripadaš i koji su istinski socijaldemokrati i koji su samo patriotski odreagovali na ono šta si ti napisao u svom Facebook statusu. Ne postoje Vojine tri strane, i nikada nisu niti bile tri strane. Bile su dvije strane, bile i ostale: oni koji su se borili da opstane ova država i oni koji su željeli da je raskomadaju i podijele. I tačka. To je istina i prema presudama Međunarodnog suda u Hagu i prema onima koji su bili ovdje i proživjeli i doživjeli ratne strahote, a i prema svakom iskrenom i poštenom čovjeku i patrioti ove države - stoji u saopćenju, te dalje dodaju:
- Onda si odjednom počeo da spominješ u objavi od 27. marta "nametnutu vlast", spominješ nekakvu "krhku većinu", pa si se dohvatio struje i poskupljenja, restrikcija, nezadovoljnih rudara, penzionera, boraca. Pa si se dokačio i paljevine iz 2014. godine i uz retoričko pitanje imaju li građani pravo na bunt? I sve to spominješ u kontekstu "guranja tekstova" od strane desno orjentisanih medija koji favorizuju pojedince iz vladajućih stranaka sa patriotskim izjavama, a paralelno se brutalno pljuju svi ostali koji razvaljuju ostavštine kriminalnog sistema.
Poentiraš zaključkom da je "krajnji cilj haos, paljevina i nasilno preuzimanje vlasti, ako je cijena rat spremni su i na to samo da se ne otvara niz kriminalnih postupaka koji su u toku"...."tvrdim odgovorno ovo je sve precizno smišljen plan nasilnog preuzimanja vlasti po svaku cijenu". Opet neistina. Ništa od ovoga nije tačno. Ne daj Bože više ikada rata ovdje da bude. Istina je jedino da smo samo tražili od organa stranke da se pokrene disciplinski postupak i preispita tvoj Facebook status. Samo to - ističu.
Nisu zaobišli ni Štetu koji je izjavio "da grupa koja se predstavlja kao dio OO SDP Novi Grad nije relevantan faktor unutar ove stranke te mjesecima pišu protiv SDP-a".
- On dalje navodi da "po nečijem nalogu pokušavaju da destabiliziraju sve dobro, a puno toga dobrog se napravilo zadnjih godina unutar SDP-a". Ni ovo nije istina. Upoznat je Adnan Šteta sa cjelokupnom situacijom i dešavanjima oko OO Novi Grad Sarajevo i zna on vrlo dobro koliko puta smo tražili razgovor i sa njim kako bi čuo i ovu drugu stranu, stranu većine. Da ne spominjemo da je kao Predsjednik KO trebao redovno da komunicira sa članovima OO, da nas posjećuje, prisustvuje našim sjednicama. Trebao, ali nije. Niti jednom se nije pojavio niti je ikada odreagovao na naše zahtjeve da održimo sastanak i razjasnimo situaciju. On je stao na stranu „uspješnog“ bivšeg direktora JUDZKS Abela Baltića, nestatutarnog predsjednika OO SDP Novi Grad Sarajevo – navode.
Potom se obraćaju članovima GO SDP Banja Luka.
- I na kraju da poručimo članovima GO SDP Banja Luka koji su odreagovali statusom pod simboličnim nazivom "Poruka smjenjenom, ultranacionalističkom krilu SDP BiH" da mi nismo, kako su napisali "ultranacionalističko krilo SDP BiH", "radikalna skupina koja raspiruje mržnju", nismo "nekontrolisana i odmetnuta grupa pojedinaca", a niti "da smo pučisti". Gluho bilo, nismo ništa od toga. Mi se protiv takvih oblika ponašanja u društvu borimo. A ponajmanje nismo "odlazeći tipovi".
Ne, naprotiv, mi smo dolazeći. Mi smo članovi Općinske organizacije SDP Novi Grad Sarajevo koji su željeli prije godinu dana, a isto to žele i danas – da se poštuje Statut naše partije i volja većine i da se provede prema propisanim Pravilnicima Izvještajno-izborna konvencija OO Novi Grad Sarajevo, a ne da nam se nametne nestatutarno kao predsjednik Abel Baltić. Ništa ni više ni manje. U tome nema nikakvog ultranacionalizma. I da vam otkrijemo na kraju da nas je sve više i više koji misle isto kao i mi – zaključuju oni.
Imali su kratku poruku i za "odlazećeg" predsjednika Nikšića zbog Facebook posta koji je posvetio odbrani Mijatovića.
- Predsjedniče, mi ga nismo zvali na završni skup, ti si ga doveo a mi mu nismo dali da govori. Zar si zaboravio? I time podigli rezultat, skoro 300 posto - stoji na kraju saopćenja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.