open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava u stranci
Stevanović o osipanju članstva SDP-a: Trzavica ima, odluka o raspuštanju općinskih organizacija neracionalna
Nakon što se u medijima pojavila informacija da je trideset članova Općinskog odbora SDP-a Novi Grad podnijelo ostavku, Dragan Stevanović, gradski vijećnik SDP-a, za Faktor je pojasnio i razloge.
02.10.2023. u 14:05
get url
text

Kako kaže, Općinski odbor Novi Grad je i ranije dobio odluku da ide u izbornu konvenciju.

- Predsjednik je ponudio ostavku jer se umorio i to je okej. Kantonalni odbor je bio mišljenja da treba raspustiti obje općinske organizacije, i Novi Grad i Novo Sarajevo, te da treba imenovati povjereništvo i da se krene ispočetka, od mjesnih odbora i prikupljanja članstva do izborne konvencije – navodi Stevanović.

Stevanović smatra ovaj potez neracionalnim u izbornoj godini koja slijedi jer je, kako dodaje, to dug proces.

- Diskusije na KO su išle u tom pravcu, ali nažalost 15 članova odbora koji imaju pravo glasa su donijeli taj prijedlog prema Predsjedništvu SDP-a i Glavnom odboru. Ja mislim da taj prijedlog neće biti usvojen. Na neki način smatram ovo i pokušajem rješavanja te situacije – naveo je on te predložio:

- Ne treba raspuštati te odbore nego treba ići u izbornu konvenciju i time riješiti sve eventualno postojeće probleme. Da ima, naravno, trzavica na relaciji Kantonalni odbor-općinske organizacije, ima. O tome smo dugo govorili jer se KO dugo nije sastajao. Evo nadam se da to prevazilazimo i da će se to početi rješavati.

Stevanović je za Faktor govorio i o razlozima raspuštanja općinskih organizacija.

VEZANI TEKST - Trideset članova SDP-ovog općinskog odbora u Novom Gradu podnijelo ostavke

- Neki ljudi u KO imaju ideju da će time ojačati obje organizacije. Ja mislim da to u ovom momentu neće učiniti. I dosta članova SDP-a u KS, općinskim organizacijama, tako misli. Mislim da i značajan dio članova Predsjedništva SDP-a tako misli i da se ta odluka neće donijeti, da je prilično ishitrena na ovoj zadnjoj sjednici KO.

Razlog za raspuštanje OO Novo Sarajevo su ona poznata dešavanja u Općini oko smjene rukovodstva Općinskog vijeća, odnosa NiP-om i Našom strankom, gdje je SDP ispao samo jedna kolateralna šteta – naveo je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.