open-navfaktor-logo
search
Sve manje šaltera
Šta se još može platiti bez provizije u centrima za komunalne usluge u Sarajevu
Stanovnici Sarajeva sve manje posjećuju centre komunalnih usluga jer sada mogu platiti samo centralno grijanje, odvoz smeća i plin, bez provizije, a računi za vodu sada se plaćaju bez provizije u pošti, a ne više u centrima za komunalne usluge.
21.02.2024. u 07:52
get url
text

Neki građani misle da bi ove centre trebalo zatvoriti jer račune za vodu, električnu energiju moraju plaćati u pošti također bez provizije i tako gube opet vrijeme čekajući da plate usluge u često dugim redovima i na dva različita mjesta u gradu da bi izbjegli plaćanje provizije. Uz to radno vrijeme nije prilagođeno građanima koji rade jer centri za plaćanje komunalnih usluga u Novom Sarajevu, Alipašinom Polju, Dobrinji i Zetri pet dana u sedmici rade od 8 do 16 sati i subotom od 8 do 14 sati.

Bilo je zahtjeva građana da se produži radno vrijeme centara za plaćanje komunalnih usluga, ali na to se niko nije osvrtao iz Vlade Kantona Sarajevo. Nisu čuli ni žalbe građana kada su tražili da se na jednom mjestu u centrima mogu platiti sve komunalne usluge jer za plaćanje svake pojedinačne komunalne usluge morate stati u drugi red da biste platili odvoz smeća,  plin ili centralno grijanje.

Kao da nema nikakvih nedostataka u plaćanju komunalnih usluga bez provizije u Centru za plaćanje komunalnih usluga u općini Novo Sarajevo, koji je prvi otvoren u Sarajevu u decembru 2017. godine, na naše pitanje ističu da je osnovni cilj uspostave centara za plaćanje režija je poboljšanje usluga kupcima.

- Građani mogu platiti račune bez provizije. U Centru mogu podnijeti zahtjev za izdavanje potrebnih saglasnosti za komunalne usluge. Dobiti ostale informacija iz domena rada kantonalnih javnih preduzeća. Centri za komunalne usluge su formirani prije svega zbog jednostavnije i brže komunikacije između komunalnih preduzeća. Jednostavnije koordinacije na relaciji Zavod za izgradnju KS - Općina - komunalna preduzeća - korisnik, skraćenje roka od izdavanja urbanističke saglasnosti do dobijanja građevinske dozvole. Iz svega navedenog je jasno da se u centrima za komunalne usluge, kao što i sam naziv govori, mogu završiti određene administrativne usluge na jednom mjestu, a ne samo izvršiti plaćanje režija - kažu iz Centra za komunalne usluge u Novom Sarajevu.

KJKP Sarajevogas redovno prati intenzitet posjete centrima za kupce, kao i uplate koje se vrše na tim lokacijama. 

- Naše analize pokazuju da je opravdano zadržavanje šaltera Sarajevogasa u centrima za kupce jer direktno utječu na kvalitet usluga, ali i zadovoljstvo naših korisnika. Također, uvažavamo potrebe naših korisnika i pažljivo pratimo promjene u njihovim navikama i zahtjevima, tako da ćemo ukoliko analize potvrde opravdanost, svoje usluge prilagoditi njihovim potrebama - obećali su iz ovog Centra za plaćanje komunalnih usluga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.