open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
Stanje u USK i ZDK: Pad broja novozaraženih, slab odziv građana za prvu dozu vakcine
U Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću trenutno je zbog COVID-19 hospitalizirano osam pacijenata, od čega su četiri na intenzivnoj njezi, kazala nam je dr. Zarina Mulabdić, direktorca Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona (USK).
18.03.2022. u 07:55
get url
text

- Od 206 testiranih, 21 osoba je pozitivna na koronavirus plus dva migranta. Moram kazati da smo u januaru imali jako lošu epidemiološku situaciju sa 4.155 novozaraženih i 66 preminulih od posljedica COVID-19. Sedmična incidenca bila je vrlo visoka. No, u februaru stanje se stabiliziralo, pa i u martu svi parametri idu silaznom putanjom. U prvoj sedmici imali smo 234 novozaražene osobe i šest umrlih, a u drugoj 159 zaraženih i pet preminulih. To nam pokazuje da se situacija sa SARS CoV 2 polako smiruje, ali ona još nije povoljna. Pratimo šta se dešava u zemljama regije i šire. Neki stručnjaci pominju i šest val pandemije, da li će se to zaista dogoditi i kada u ovom trenutku niko pouzdano ne zna. Zdravstveni stručnjaci tvrde da ćemo više znati tek u septembru – naglašava Mulabdić.

Kaže kako je u USK do sada stiglo 102.324 vakcine, a da je utrošeno 89.451 doza. Od toga, prvom dozom vakcinisano je 42.959, drugom 39.016, što čini samo 14 posto od ukupnog broja stanovnika. Treću dozu primilo je 8.496 osoba.

- Prema izvještajima domova zdravlja odziv stanovništva na vakcinaciju je jako loš. Tako je prošle sedmice prvom dozom vakcinisano samo sedam građana, drugom 90, a trećom 138. Moja pretpostavka je da je postotak imuniziranih veći od 14 posto, jer su se mnogi i sa USK vakcinisali u zemljama regije, pa je kolektivni imunitet, ako uzmemo u obziro i postotak preboljelih, veći od onoga kojeg nam vakcinalni status pokazuje – ističe Mulabdić.

I u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) proteklih sedam sedmica bilježi se stalni pad broja prijavljenih pozitivnih slučajeva.

Prema riječima dr. Alisa Kozice, specijaliste epidemologa u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane, u proteklih sedam dana potvrđeno je 162 novih pozitivnih slučajeva na SARS CoV 2, što čini dnevni prosjek od 23 novooboljela.

- Sedam, dana prije, od 28. februara do 6. marta, ukupan broj pozitivnih bio je 204, a sedmicu prije toga, od 21. do 27. februara, iznosio je 417. Pokazatelji za proteklu sedmicu: incidenca novih pozitivnih slučajeva, stopa hospitalizacije, su i dalje u padu, a stopa smrtnosti jednaka je onoj iz prethodne sedmice. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je osam osoba što čini sedmodnevnu stopu mortaliteta od 2,2 na 100.000 stanovnika i ova vrijednost je ista kao i prethodna sedmica (2,2) – naveo je Kozica.

Dodao je kako je na području ovog kantona do sada sa jednom ili dvije doze vakcinisano 34 posto odraslog stanovništva.

- U protekloj sedmici, najveći broj je onih koji su primili treću dozu (273 ili 0,09 posto), a najmanje vakcinisanih je prvom dozom (36 ili 0,01 posto). Drugom dozom vakcinisano je 145 osoba (0,05 posto) – objasnio je Kozica.

Ako se uzme u obzir da je ne mali broj građana sa područja ZDK vakcinisan izvan Bosne i Hercegovine, može se, kaže Kozica, procijeniti da je ukupan broj vakcinisanih sa jednom ili dvije doze viši od 44 posto odraslog stanovništva.

- Pokazatelji na osnovu kojih se procjenjuje epidemiološka situacija s aspekta COVID-19 na ZDK su u posljednjih sedam sedmica u stalnom padu, pa se može reći kako ulazimo u fazu stabilizacije. Naravno, neophodno je i dalje praćenje epidemiološke situacije s aspekta COVID-19 kako bi se pravovremeno reagovalo na promjene – istakao je Kozica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.