open-navfaktor-logo
search
Vrijeđao žrtve genocida
Nešić o inicijativi za njegovu smjenu: Nemam namjeru da šutim, istina je nešto što krasi srpski narod
AUTOR: Faktor
20.06.2024. u 10:02
get url
text
FOTO: Damir Hodžić
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić rekao je da je razlog pokretanja inicijative za njegovu smjenu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH "to što govori istinu".
- Uvijek sam govorio istinu. Nastavit ću to da radim bez obzira na to da li se to sviđa muslimanima, Bošnjacima, svjetskim moćnicima. Istina je nešto što krasi srpski narod - rekao je Nešić novinarima u Banjoj Luci.
On je poručio da je "uvijek bio transparentan prema građanima i da će nastaviti to da bude".
- Nemam namjeru da šutim. Nisam rođen da šutim. Govorit ću istinu, a istina je da nisu postojale žrtve samo sa jedne strane, nego da i Srbi imaju svoje žrtve i da te žrtve zaslužuju poštovanje - naveo je Nešić.
Inicijativu za smjenu Nešića zbog negiranja genocida i brutalnog vrijeđenja žrtava predložili su zastupnici SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
Oni su u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveli da je on, gostujući 21. maja ove godine u jednoj televizijskoj emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.
Ističu da je sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, "stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke trauma najvišeg intenziteta".
Ova inicijativa naći će se na dnevnom redu današnje sjednice ovog doma.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.