open-navfaktor-logo
search
Civilna zaštita
Štetu od zemljotresa do sada prijavilo 30 stanovnika Gacka i Bileće
Autor: BHRT/Faktor
15.03.2024. u 19:08
get url
text
Šteta od zemljotresa u Gacku
Šteta od zemljotresa u Gacku
FOTO: RTRS
Štetu od zemljotresa do sada je prijavilo 28 stanovnika općine Gacko i dva u Bileći, rečeno je u općinskim organizacijama Civilne zaštite.
U gatačkoj Civilnoj zaštiti je rečeno da je manju štetu na stambenim objektima u gradu i na selima do sada prijavilo 28 stanovnika te općine, piše BHRT.
- Uglavnom se radi o napuklinama na zidovima i plafonima, a prijave i dalje traju - naveli su iz te službe.
Iz Vatrogasne jedinice Gacko su jučer za RTRS kazali da su imali na jednoj područnoj Osnovnoj školi manja oštećena, a zabilježen je i odron stijene, koja se na sreću zaustavila kod stambenog objekta gdje živi porodica.
Iz bilećke Civilne zaštite rečeno je da je prijavljena šteta na dvije starije seoske kuće.
- Radi se o kućama u selima Vranjska i Prijevor, koje su bile oštećene i u ranijem zemljotresu - naveli u iz te službe.
U Bileći je nastava u školama danas nastavljena, nakon što je jučer bila prekinuta zbog serije zemljotresa koji su se jako osjetili u toj općini, gdje tlo i danas povremeno podrhtava.
U Berkovićima i Ljubinju nije prijavljena šteta općinskim civilnim zaštitama i nije bilo intervencija nadležnih službi na terenu zbog posljedica zemljotresa, naveli su u nadležnim službama.
Zemljotres sa epicentrom u regionu Nikšića u Crnoj Gori, sa magnitudom od 5,3 stepeni Rihtera evidentiran je juče rano ujutru, nakon koga je uslijedila serija zemljotresa manje jačine koja se tokom jučerašnjeg dana jako mogla osjetiti i u Hercegovini.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.