open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Seizmologinja Tomanović: Nije bilo štete, a nakon zemljotresa od 5,3 stepeni imali smo još 30 manjih
M. Ču.
14.03.2024. u 09:12
get url
text
Na press konferenciji Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore saopćeno je da je epicentar zemljotresa koji je jutros probudio Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru  bio na pet kilometara od mjesta Čarađe u općini Nikšić. Žarište je bilo na dubini od 14 kilometara.
Naveli su da je zemljotres mogao da izazove izvjesnu materijalnu štetu u epicentralnom području.
- Rano jutros potresao je jači zemljotres koje je građanstvo poprilično osjetilo. Ovaj zemljotres 5,3 po Richterovoj skali mogao je da izazove izvjesne štete u centralnom području. Zemljotres se desio u pograničnom području Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a to je seizmogena zona kod Bileće i Pive, negdje tu na granici. Ova seizmogena zona je negdje u prošlosti generirala zemljotrese jačine 5,4 i 5,5 jedinica po Richteru - kazala je Milena Tomanović, načelnica sektora za seizmologiju Crne Gore. 
Istakla je da se radi o jačem zemljotresu, pa je bilo i očekivano da se osjeti na širem prostoru.
- Nakon jačeg zemljotresa kao što je bio ovaj ne možemo naravno predvidjeti da li može da se desi zemljotres iste jačine  ili jači, ali ono što do sada govore naše podaci jeste da smo imali 30 manjih zemljotresa jačine od 3,5 nakon glavnog udara pa do nekih 1 i 1,5 - objasnila je Tomanović.  
Naglasila je da je došlo do pobuđivanja seizmogenog prostora.
- Sada ćemo da vidimo kakav će biti trend. Kada živite na seizmički aktivnim područjima morate uvijek biti oprezni. Za sada nemamo informacije sa terena kakve štete je pričinio jutrošnji zemljotres, ali vjerovatno su manje u pitanju - zaključila je Tomanović. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.