open-navfaktor-logo
search
Nova zapošljavanja
Novih 18 radnika u pet institucija za godinu, mahom angažiranih po ugovoru o djelu
Od 18 novoangažovanih u pet bh. institucija, njih čak 13 je po ugovoru o djelu, što je gotovo redovna primjedba Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine
AUTOR: Autor: M. R. S.
01.04.2024. u 07:34
get url
text
U posljednjih godinu dana samo u pet bh. institucija angažovano je 18 novih zaposlenika, mahom po ugovoru o djelu, a na njihove naknade dato nešto više od 88.300 KM.
Na zastupničko pitanje o zapošljavanju novih savjetnika i državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine, te onih po ugovoru o djelu i ugovoru na određeno, zasad je stiglo sedam odgovora. Pitanje se odnosilo na period od 1. februara prošle do 1. marta ove godine, uz dostavljanje podataka i o isplati prekovremenih sati, novčanih nagrada i ukupno svih naknada, dakle mimo plaća.
Od 18 novoangažovanih u pet bh. institucija, njih čak 13 je po ugovoru o djelu, što je gotovo redovna primjedba Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine. Dvije institucije tvrde da nisu imali nikakvih novih zapošljavanja i ugovora o djelu.
Odgovore zasad nije poslalo nijedno ministarstvo. Jedino je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH dat odgovor, ali ne o njima već o Regulatornom odboru željeznica BiH.
Iz ovog odbora upućen je odgovor da su za godinu imali nove ugovore o djelu za tri osobe koji je obnavljaju svaka tri mjeseca. Ugovori su sklapani za poslove osiguranja zgrade u Doboju i arhivske poslove, zatim za održavanje servera i ažuriranja web stranice i podataka, te za čišćenje. Za godinu je za ove tri osobe isplaćeno 960 KM, 1.000 KM i 535 KM.
U Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH naveli su da nisu angažovali savjetnike ni zapošljavali državne službenike, a skopili su ugovore o djelu za tri osobe i to za čišćenje, za komisiju za pregled i primopredaju radova, te ove godine i za nadogradnju aplikacije za praćenje troškova službenih vozila u ovoj i idućoj godini. Za ovo je zasad dato oko 1.300 KM. Primili su i dvoje pripravnika na godinu dana kojim su dosad isplatili 9.700 KM i 10.300 KM naknada.
Iz Agencije za osiguranje u BiH su odgovorili da nemaju državne službenike koji su radili prekovremeno ili primili novčanu nagradu. Sklopili su ugovore o djelu s dvije osobe, za čišćenje, i za učešće u postupcima javnih nabavki. Jedan ugovor se obnavlja od februara prošle godine i zasad je za naknade isplaćeno oko 3.900 KM, a drugi je sklopljen na tri mjeseca od februara ove goidne i zasad je isplaćeno oko 1.000 KM.
U Agenciji za poštanski saobraćaj BiH novozaposlen je jedan državni službenik koji je nagrađen sa 2.700 KM za rad u komisijama i rad na poslovima drugog radnog mjesta. Osim toga, isplaćeno mu je oko 9.500 KM naknada za topli obrok, prevoz, regres i jednokratne pomoći zbog bolesti i zbog smrti člana porodice. U ovoj agenciji su sklopili ugovore o djelu s tri osobe, s dvije za poslove pisarnice za šta je isplaćeno oko 6.700 KM i oko 1.900 KM naknada, a s jednom osobom za poslove čišćenja nakon zamjene stolarije u vrijednosti 250 KM.
Agencija za državnu službu BiH u februaru prošle godine je zaposlila dva stručna saradnika. Jednom je dosad isplaćeno oko 17.700 KM, a drugom 16.200 KM naknada. Prethodno je jedan od njih bio zaposlen na određeno za šta je također imao nakande. Dvije osobe su bile angažovane po ugovoru o djelu, za javne nabavke i za finasijsko računovodstvene poslove. Njima se ugovor obnavlja, a dosad im je isplaćeno 2.800 KM i 1.200 KM naknada.
Odbor državne službe za žalbe BiH odgovorio je da nisu imali novih zapošljavanja ni ugovora o djelu, dok su iz Ureda koordinatora Brčko distrikta pri Vijeću ministara BiH naveli da su oni zaposlenici Vlade Brčko distrikta i nisu angažovani ni zaposleni po propisima koji važe u institucijama BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.