open-navfaktor-logo
search
Rukovodstvo FBiH
Stojanović o formiranju vlasti: Može li on biti predsjednik ako je Nikšić kandidat za premijera i šta bi rekli iz HDZ-a?
Lidija Bradara i Igor Stojanović koje je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, pored Refika Lende, izabrao u rukovodstvo Federacije, sastat će se danas u Sarajevu u zgradi Parlamenta FBiH.
17.02.2023. u 09:59
get url
text

Sastanku neće prisustvovati Lendo. Kako nam je rekao Stojanović, njih dvoje će razgovarati o formiranju vlasti na federalnom nivou.

- Na sastanak je pozvan i gospodin Lendo i sinoć me je u kasnim satima obavijestio da se vratio za Travnik i da neće doći, da bi eventualno mogao doći naredne sedmice - govori Stojanović

Upitali smo koja je svrha sastanka, ako Lendo nije prisutan.

- Svrha sastanka je da intenziviramo formiranje vlasti jer imamo više od četiri godine Vladu Federacije u tehničkom mandatu i nećemo dozvoliti da bilo ko zaustavlja demokratsko provođenje izbora građana Federacije Bosne i Hercegovine - odgovorio je i dodao:

- Naime, 96 zastupnika u Zastupničkom domu FBiH, 79 u Domu naroda FBiH glasalo za nas i ja se slažem da taj predsjednik koji bude izabran neće preuzeti mandat do potvrde CIK-a, ali to ne znači da neko sada treba da izbjegava dogovor, da sjednemo i kažemo: "Bit će taj i taj predsjednik". U Ustavu kaže da se dogovaramo bez obzira na odluku CIK, izabrana tri kandidata.

Prokomentirao je i da li bi on mogao biti predsjednik FBiH, a Nermin Nikšić premijer Federacije.

- Mislim da u ovom trenutku to nije opcija, mi imamo politički dogovor u kojem Nikšić treba da bude premijer, a Lidija Bradara predsjednica FBiH. Ne mislim narušavati zbog ličnih interesa taj neki sada dogovor koji bi trebalo da uslijedi, da formiramo vlast. Timski sam igrač i bitno mi je da se vlast formira, a nije mi bitno da li sam predsjednik ili potpredsjednik - kazao je Stojanović.

VEZANI TEKST - Stojanović i Bradara za danas najavili dogovor o rukovodstvu FBiH, Lendo neće prisustvovati sastanku

Stojanović dalje obrazlaže da ne postoji ustavna, odnosno zakonska prepreka, da on kao Srbin bude predsjednik FBiH, a Nikšić kao Bošnjak premijer.

- Ustav to dozvoljava, ali se ovdje radi o političkom dogovoru da dvije najodgovornije funkcije budu raspodijeljene između stranaka koje će činiti vlast, a ne da sve preuzme jedna stranka - rekao je.

Upitali smo da li je razlog što se sa takvom raspodjelom nikada ne bi složio HDZ.

- Ne bi se složio da izgubi jednu od te dvije pozicije. Ako bih ja bio predsjednik, vjerovatno bi tražili da imaju premijera - odgovorio nam je Stojanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.