open-navfaktor-logo
search
Šta kažu u Toplanama
Stotine tražile, samo 14 uspjelo isključiti centralno grijanje u Sarajevu
O zahtjevu korisnika odlučuje komisija
AUTOR: Autor: A.G.-Z.
06.04.2024. u 16:39
get url
text
Toplane
Toplane
Nakon drastičnog poskupljenja grijanja u Sarajevu posljednjih godina, sve više građana razmišlja o isključivanju iz sistema centralnog grijanja. 
Veliki broj takvih zahtjeva pristigao je u KJKP Toplane prošle godine, međutim broj odobrenih zahtjeva je mali, a o njima odlučuje komisija.
Od 1. januara do 31. decembra 2023. zaprimljeno je ukupno 448 zahtjeva korisnika usluga za izdvajanje ukupno 385 prostora iz toplifikacionog sistema. Međutim, odobreno je isključenje za samo 14 prostora.
- Analizom zahtjeva korisnika zaprimljenih u tom periodu utvrđeno je da se određeni broj zahtjeva odnosi na iste prostore za koje su korisnici podnosili zahtjeve u prethodnim periodima ili su više puta u izvještajnom periodu korisnici usluge podnosili zahtjev za isti prostor.
 Iz tog razloga nije moguće dati tačan podatak o ukupnom broju podnesenih zahtjeva za isključenje prostora – navodi se u dopisu dostavljenom Skupštini KS.
U dokumentu je vidljivo da je najveći broj isključenja iz sistema centralnog grijanja bio do kraja 2018. Nakon toga, odnosno od 1. januara 2019. pa do danas evidentirana su samo 134 isključenja.
O zahtjevu korisnika odlučuje komisija.
- Komisija za privremena izdvajanja stambenih i poslovnih prostora iz toplifikacionog sistema vrši analizu pojedinačnih zahtjeva korisnika za isključenje sa aspekta tehničkih mogućnosti izdvajanja prostora iz toplifikacionog sistema, analize utjecaja isključenja na kvalitet toplotne energije i standard drugih korisnika u objektu, kao i negativni okolinski utjecaj - kazali su iz Toplana za Faktor.
Pojašnjavaju kako Zakon o komunalnim djelatnostima propisuje da korisnik ne može otkazati korištenje komunalne usluge ako to tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju, odnosno ako bi se time ugrozio kvalitet korištenja i standard drugih korisnika, te ako bi se time negativno utjecalo na okoliš.
- Korisnici kojima je data saglasnost za privremeno izdvajanje prostora iz sistema u obavezi su platiti troškove isključenja u skladu sa važećim cjenovnikom usluga KJKP "Toplane Sarajevo", a koji se odnose na troškove tehnološke vode koju je neophodno ispustiti iz unutrašnjih instalacija u objektu u cilju realizacije isključenja, materijala za isključenje i angažovanja radnika - kazali su nam iz Toplana.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.