open-navfaktor-logo
search
"Ostavke, šuplja priča"
Studenti u Sarajevu protestuju zbog Nacrta zakona o visokom obrazovanju
Nezadovoljni Nacrtom zakona o visokom obrazovanju i radom ministrice visokog obrazovanja Kantona Sarajevo, studenti su danas izašli na proteste pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo.
26.05.2022. u 11:58
get url
text

Na protestima je prisutno oko dvije stotine studenata. Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Faruk Dević tvrdi da su studenti nezadovoljni Nacrtom zakona o visokom obrazovanju, te smatra da će ovaj zakon "uzeti prava koja su studenti teško izborili 2017. godine".

- Mnoge stvari ovim nacrtom su nedefinisane. Naprimjer, ispitni rokovi su veoma šturo definisani. Studenti su dovedeni u situaciju da ne znaju da li će imati septembarski rok. Ovaj zakon je veoma loš, pogrešan i toksičan prema studentima - kazao je predsjednik SPUS-a.

{$galerijaFotografija}

Ovi protesti se održavaju prije javne rasprave.

- Studenti su željeli da izraze svoje nezadovoljstvo. Ukoliko odemo na javnu raspravu, naš glas će opet biti zanemaren - kaže Dević.

Dodaje da se ovaj zakon donosi na drugačiji način nego što je to bio slučaj prošle godine.

- Ovaj zakon prolazi tiho. Studenti i akademska zajednica uopće nisu bili upućeni kakav je sadržaj ovog zakona. Ovim zakonom su nezadovoljni i studenti i akademska zajednica - kaže Dević.

Studenti su pozvali ministre Vlade KS i zastupnike u Skupštini KS da im se pridruže na protestima skandiranjem "izlazite napolje".

- Mi smo budućnost. Pravo na obrazovanje je osnovno ljudsko pravo i mi ćemo ga braniti. Žele da nas otjeraju na privatne fakultete, ali nas neće otjerati - poruka je sa protesta.

Studentima su se obratili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić.

Dok su se obraćali, studenti su im zviždali i uzvikivali "šuplja priča", "idemo u Njemačku", "ostavke, ostavke".

Premijer Forto obraćajući studentima je kazao da mu nije krivo jer se okupio toliki broj studenata jer tako pokazuju svoju zainteresiranost za pitanja studenata.

-Ova Vlada generalno kao Vlada koja je okrenuta prema građanima podržava vaše pravo na protest, međutim imajući u vidu da svaki put kada su protesti u pitanju, potrebno je da nam dostavite konkretne zahtjeve, šta očekujete od Vlade. To je praksa kod svakih protesta, molim vas dostavite konkretne zahtjeve – kazao je Forto nakon čega su okupljeni nastavili da zvižde i uzvikuju "šuplja priča".

Istakao je da ako imaju konkretne intervencije na zakon, da su spremni da saslušaju i da uvaže njihove primjedbe.

- Nećemo rasprave – uzvikivali su studenti.

- Nećemo zaustaviti donošenje novog zakona. Pozivamo vas da učestvujete u procesu da se taj zakon usvoji u najboljoj mogućoj varijanti - naveo je Forto.

Ministrica visokog obrazovanja Nikolić kazala je okupljenim studentima da joj je drago jer vidi svoje studente tu i da razmišljaju i da žele dobro za sebe i za druge.

- Pozivam vas da dostavite sve što biste željeli da promijenite. Dođite na javnu raspravu, ja ću biti tamo - kazala je ministrica.

 

 

Protest studenata, Vlada KS, 26.05.2022.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.