open-navfaktor-logo
search
UNSA
Studentski parlament podržava studente koji traže da se vrate u domove koje su platili
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu pruža snažnu podršku kolegama iz studentskih domova koji traže otvaranje objekata domova kako bi se studenti mogli vratiti u svoje sobe.
03.06.2020. u 11:38
get url
text

- Naime, ovih dana su počele aktivnosti nadoknade nastave na fakultetima gdje nije bilo moguće držati online nastavu zbog specifičnosti predmeta, uskoro počinju i ispiti koji će na nekim fakultetima biti organizovani u učionicama. S obzirom da objekti studentskih domova još nisu vraćeni u prvobitnu namjenu, postavlja se pitanje gdje će boraviti studenti koji dolaze izvan Kantona Sarajevo - poručuju iz Studentskog parlamenta UNSA. 

Ističu, kako je još veći apsurd u ovoj situaciji da je prije nekoliko dana proradio hostel koji egzistira u okviru Studentskog centra, a koji se nalazi u objektima studentskih domova.

- Dakle studenti mogu da plate smještaj u hostelu, a ne mogu da se vrate u svoje sobe samo par spratova iznad. Pozivamo Vladu, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da hitno riješe ovaj problem i omoguće povratak studentima u njihove sobe.  Također, podsjećamo i na zahtjev kojeg smo uputili Vladi, a koji se tiče povrata sredstava studentima koji su platili smještaj, a kojeg nisu bili u prilici koristiti. Prema našim informacijama studentski domovi u Sarajevu su rijetki u državi koji još uvijek nisu otvorili vrata studentima, a stoje prazni. Zahtijevamo od nadležnih da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema i ostalih problema sa kojima se studenti susreću usljed posljedica stanja nesreće.  Na kraju podsjećamo na projekat utopljavanja domova koji je obećan prije stanja nesreće, te tražimo da isti bude realiziran prije zime, kako se studenti ne bi smrzavali još jednu godinu - poručuju iz Studentskog parlamenta UNSA. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.