open-navfaktor-logo
search
Genocid
Subašić: Najbrojniji povratak u istočnu Bosnu bio je povratak naše djece u tabutima u Potočare
Predsjednica Udruženja "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić obratila se danas u Srebrenici povodom obilježavanja 20. godišnjice od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, podsjećajući na put kojim su prošle majke do utvrđivanja istine.
20.09.2023. u 14:52
get url
text

Napomenula je da su upravo oni koji su izgubili svoje najmilije uložili sve napore i cijeli svoj život kako bi pronašle dokaze o stravičnom masovnom ubijanju Bošnjaka u UN-ovoj zaštićenoj zoni Srebrenica koje se pred očima svijeta dešavalo u julu 1995. godine.

Podsjetila je da su nakon rata počela iskopavanja i ekshumacije brojnih ubijenih Bošnjaka, a onda je provedena anketa među Srebreničanima o tome gdje žele da ukopaju svoje najmilije, kada je 12.500 njih kazalo da žele da ih ukopaju na mjestu gdje su se posljednji put s njima vidjeli.

Tako je i nastalo mezarje u Potočarima, a Subašić danas kaže da je na prvoj kolektivnoj dženazi kada je ukopano više od 600 osoba, zapravo bi najmasovniji povratak u istočnu Bosnu kada su se njihova djeca, ne nogama nego u tabutima, vratila u Potočare.

Osnivanje Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari je, kaže Subašić, jedinstveno mjesto sjećanja za koje su se borile upravo majke i članovi porodica ubijenih u genocidu.

- Na otvaranje smo pozvali tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Billa Clintona, a s njim su došli svi svjetski mediji, svjetski dužnosnici koji su svjedočili otvaranju Centra - podvukla je Subašić.

Kaže da je najvažnije sada budućim generacijama ostaviti sjećanje na ubijene kako bi i oni istrajali u borbi protiv negiranja na sudovima utvrđenim činjenicama o počinjenim zločinima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.