open-navfaktor-logo
search
FMUP i FUP se oglasili
Sućeska i Mušinović nisu sami sebi dali Zlatne značke, oni su sačinjavali listu za dodjelu nagrada
AUTOR: Faktor
27.06.2024. u 16:32
get url
text
Preloženi za Zlatne značke Selmanović, Mušinović i Munjić sa ministrom Ramom Isakom
Preloženi za Zlatne značke Selmanović, Mušinović i Munjić sa ministrom Ramom Isakom
Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije u vezi s informacijama o dodjeli znački koje su objavljene u medijima saopćili su da su netačne tvrdnje kako su članovi Stručne komisije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Emil Sućeska i Ervin Mušinović sami sebi dodijelili Zlatne policijske značke povodom 1. jula – Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Priznanja i nagrade, kako se navodi, dodjeljuje federalni ministar unutrašnjih poslova, a prijedloge za dodjelu nagrada daju federalni ministar unutrašnjih poslova, direktor Federalne uprave policije, rukovodioci osnovnih organizacionih jedinica i Stručni kolegij ministra.
Stručna komisija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, kako navode u reagiranju, isključivo sačinjava listu za dodjelu nagrada na osnovu prijedloga i nije ovlaštena da predlaže kandidate za priznanja i nagrade. Dakle, rad Stručne komisije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova jeste da objedini dostavljene prijedloge i kao takve proslijedi na nadležna postupanja.
Između ostalog, dodaje se da Sućeska i Mušinović nisu predložili sami sebe za bilo kakva priznanja već su, kao i svi ostali službenici, izabrani za nagrade aktom rukovodioca federalnog organa uprave.  
U medijima objavljeni akt, kako navode, predstavlja radnu verziju Stručne komisije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i ne odražava istinit spisak službenika kojim će biti dodjeljena priznanja povodom 1. jula – Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine.
- Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna uprava policije izražava zabrinutost odnosom pojedinih medija prema ovlaštenim službenim licima s obzirom na to da su, ne cijeneći javni interes i novinarski kodeks, javno objavili imena 60 policijskih službenika Federalne uprave policije te na taj način otkrili njihov identitet širim narodnim masama, pa tako i pripadnicima kriminalnih grupa.
Stručna komisija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova danas je na okolnosti objavljivanja radnog materijala podnijela krivičnu prijavu zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela inkriminisanih Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, a kako bi se utvrdilo ko je učinio javno dostupnim spisak s imenima i prezimenima policijskih službenika Federalne uprave policije - navodi se u demantiju. 
Od medija koji su objavili spisak traže "da ga u najkraćem roku uklone". 
Predloženi za Zlatnu značku, kako je objavljeno u medijima, su i Vahidin Munjić, v.d. direktora FUP-a i Mustafa Selmanović, komandant Specijalne jedinice FUP-a. Obojica hapšeni u akciji "Black tie 2". Federalni premijer Nermin Nikšić, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH Dragan Mioković, zamjenici premijera Vojin Mijatović i Toni Kraljević također su, prema pisanju medija, na spisku za Zlatnu značku. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.