open-navfaktor-logo
search
Nema osnovane sumnje
Sud BiH odbio optužnicu protiv Mehmedagića, Cikotića i Druškića, pozvali sve institucije na monitoring predmeta
Vanpretresno vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je žalbu Tužilaštva BiH na odluku sudije za prethodni postupak kojom je odbijena optužnica kojom Tužilaštvo tereti Osmana Mehmedagića, Selmu Cikotića i Muriza Druškića za navodnu zloupotrebu položaja. 
04.01.2021. u 15:04
get url
text

VEZANI TEKST - Novi udar na državu: Tužilaštvo BiH vrši pritisak, kome se želi omogućiti pristup tajnim podacima?

- Sudija za prethodno saslušanje je 29.12.2020. godine, donio rješenje kojim se odbija optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podnesena protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Protiv navedenog rješenja, Tužilaštvo BiH je blagovremeno izjavilo žalbu, koja je odlukom vanpretresnog vijeća, dana 04.1.2020. godine, u cijelosti odbijena kao neosnovana, čime je prvostepeno rješenje potvrđeno. Žalba Tužilaštva BiH ni na koji način nije osporila zakonitost i pravilnost prvostepene odluke - naveli su u zvaničnom saopćenju iz Suda BiH. 

Kako se dodaje u saopćenju, Vanpretresno vijeće je u potpunosti prihvatilo argumentaciju iz prvostepenog rješenja, te u postupku po žalbi, još jednom propitujući navode Tužilaštva BiH, utvrdilo da je zaključak o nepostojanju osnovane sumnje u potpunosti ispravan, odnosno da optužnica ne ispunjava osnovni uslov za potvrđivanje.

- Vijeće je našlo kako iz dostavljenih dokaza u odnosu na osumnjičene Mehmedagića, Druškića i Cikotića nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 stav 1. KZBiH - naveli su iz Suda.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo krenulo na sve ili ništa: Pravosudni progon anonimnim prijavama, Dodik i Čović dobili pomagače u Sarajevu

Iz ove pravosudne institucije dodaju da zbog sve učestalijih pokušaja narušavanja integriteta sudija i Suda Bosne i Hercegovine, kojima je cilj obezvrijediti ugled i autoritet Državnog suda, iz razloga razvijene institucionalne transparentnosti, Sud Bosne i Hercegovine poziva relevantne međunarodne institucije, Misiju OSCE-a u BiH, Ured visokog predstavnika, Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država, Delegaciju Evropske unije i druge, da izvrše monitoring u ovom predmetu i ostvare uvid u sudski dio spisa, s ciljem informisanja o radu Suda u ovom, kao i u ostalim predmetima.

- Sud Bosne i Hercegovine odlučno odbija sve navedene pokušaje, nastavlja izvršavati svoje nadležnosti u skladu s vladavinom prava, donoseći odluke isključivo na osnovu Zakona i raspoloživih dokaza - potcrtali su iz Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.