open-navfaktor-logo
search
Dodik ima razloga za veliku brigu
Sud BiH odbio žalbu, ostaje li SNSD bez četvrtog delegata: Presudit će žrijebanje
Ukoliko žrijeb ode u korist PDP-a, Milorad Dodik više neće imati kontrolni paket u Domu naroda BiH i aktuelni saziv Vijeća ministara može biti smijenjen i bez glasova SNSD-a i HDZ-a
AUTOR: Istraga.ba
24.06.2024. u 16:22
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu SNSD-a i potvrdio odluku Centralne izborne komisije BiH i time stvorio probleme čelniku ove stranke Miloradu Dodiku. 
Kako piše Istraga.ba, SNSD ostaje bez četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentranbe skupštine BiH, a ova pozicija će biti popunjena žrijebanjem.
U bubnju će se naći SNSD i PDP. Ukoliko žrijeb ode u korist PDP-a, Milorad Dodik više neće imati kontrolni paket u Domu naroda PS BiH i aktualni saziv Vijeća ministara BiH može biti smijenjen i bez glasova SNSD-a i HDZ-a.
Podsjetimo, Narodna skupština RS-a bira pet delegata u Klubu Srba Doma naroda PS BiH. S obzirom na način odlučivanja u Domu naroda PS BiH (entitetsko glasanje) najmanje dvoje od petero delegata iz Kluba Srba moralo bi podržati (ili biti suzdržano) određenu odluku da bi ona bila usvojena.
Upravo zbog toga je SNSD nastojao dobiti četiri delegata u Klubu Srba kako bi imao kontrolni mehanizam prilikom donošenja odluka na nivou BiH. Opozicija iz RS-a u Zastupničkom domu  BiH ima pet zastupnika, što je entitetska većina, dok je u Domu naroda sve ovisilo o “četvrtom” SNSD-ovom delegatu.
Prilikom glasanja u Narodnoj skupštini RS, dvije liste, prva SNSD-ova, a druga PDP-ova, imale su po 12 glasova. Međutim, Izborna komisija NSRS koja je provodila izbor delegata za Dom naroda proglasila nevažećim jedan listić koji je bio u korist liste PDP-a koju je nosio Nenad Vuković. Nakon proglašavanja tog listića nevažećim, Vuković je pao na 11 glasova, dok je Snježana Novaković-Bursać  iz SNSD-a ostala na 12 glasova.
Uslijedila je potom nekoliko žalbi CIK-u, da Apelaciono odjeljenju Suda BiH na kraju poništilo odluku CIK-a i naložilo da se donese odluka o poništavanju spornog listića. SNSD je tako dobio četvrtog delegata u Klubu Srba, dok je opozicija ostala na jednom delegatu. Zahvaljujući tom delegatu, Milorad Dodik danas ima kontrolni paket prilikom donošenja odluka u Domu naroda PS BiH.
Opozicioni PDP je, nakon svega, uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH. Ustavni sud BiH je prihvatio ovu apelaciju i naredio Sudu BiH poonovo odlučivanje. Sud BiH je, potom, ukinuo sva rješenja i naredio CIK-u da ponovo odluči. CIK je, potom, ponovo odlučio da  prizna sporni listić. Na tu odluku su se žalili iz SNSD-a, ali je Sud BiH prošle sedmice odbio žalbu i potvrdio odluku CIK-a.
Sada ide žrijeb u kojem će se naći kuglice PDP-a i SNSD-a. Dobije li PDP delegata ovim žrijebanjem, SNSD gubi kontrolu u Domu naroda PS BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.