open-navfaktor-logo
search
Suđenje Mehmedagiću
Sud odbio prijedlog da se sasluša Nusret Selimović, hoće li se kao svjedok pojaviti Aljoša Čampara
Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako je snimak s nadzorne kamere BH Pošte predat optuženom Muhamedu Pekiću, kojem se zajedno sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osmanom Mehmedagićem sudi za navodnu zloupotrebu položaja.
11.01.2021. u 13:36
get url
text

Generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić izjavio je da ga je Pekić nazvao i zatražio mu snimak s nadzorne kamere iz određene pošte, navodeći kao razlog potrebe službe.

On je kazao da mu je Pekić poslao fotografiju naljepnice koja se koristi u poštanskom prometu, a na kojoj se nalaze podaci o konkretnoj pošti, vremenu i datumu slanja pošiljke.

Svjedok je rekao da je pozvao Edina Šikala, direktora Službe unutrašnje zaštite, kojem je dao informacije o snimku. On je dodao da se Šikalo vratio nakon oko sat vremena sa snimkom na USB-u, a da je on obavijestio Pekića da može da ga preuzme, što je on i učinio.

VEZANI TEKST - Počelo suđenje direktoru OSA-e, Nožica: Cilj je skloniti Mehmedagića

Mujić je posvjedočio da mu je Pekić rekao da će naknadno dostaviti pisani zahtjev za traženi snimak, te da je stigao nakon 20-ak dana. On je naveo da je tada bio na godišnjem odmoru, ali da misli da je zahtjev imao oznaku tajnosti.

Svjedok je precizirao da BH Pošta izdaje snimke na zahtjev raznih policijskih agencija, ne ulazeći u razloge. Dodao je da i druge agencije naknadno dostavljaju pisane zahtjeve.

Na pitanje tužioca Olega Čavke o objavljivanju u medijima snimka nepoznate ženske osobe, Mujić je potvrdio da je kontaktirao Šikala kako bi se raspitao da li je iko mogao neovlašteno dobiti snimak, te da je internim provjerama utvrđeno da niko drugi nije pristupao snimcima.

Mehmedagića kao direktor OSA-e i Pekića kao rukovodioca Odsjeka za cyber sigurnost Tužilaštvo BiH tereti za neovlašteno dobijanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehemdagića.

Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava, a Pekić je, po naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora BH Pošte 28. augusta 2020. godine.

Svjedok Edin Šikalo, direktor Službe unutrašnje kontrole u BH Pošti, ispričao je da je na zahtjev generalnog direktora otišao da pribavi određeni snimak od prethodnog dana iz pošte na Alipašinom Polju. On je rekao da mu je Mujić rekao da se radi o povjerljivoj stvari.

Šikalo je rekao da je pronašao snimak, te da se upisao u knjigu da je dolazio i šta je radio. Osim toga, kako je dodao, i na uređaju je zabilježeno kada se skidao snimak, kao i na nadzornoj kameri.

Svjedok je rekao da su na snimku u istoj minuti dvije žene predale pošiljku i da je, nakon što su službenice kazale da poznaju jednu od njih, pretpostavio da je u pitanju druga osoba.

On je rekao da ga je kasnije direktor zvao u vezi sa objavljivanjem snimka te žene u medijima, navodeći da mu je to bilo čudno. On misli da niko drugi nije skidao snimak.

Na suđenju je saslušan i Nedim Matoruga, izvršni direktor Sektora za razvoj i informacione sisteme u BH Pošti, koji je kazao da je bio u kancelariji kod generalnog direktora kada je tražio Šikala kako bi se izuzeo snimak za potrebe agencije.

Svjedok je rekao da je shvatio da se radilo o nekom prijetećem pismu. On je naveo da je bio kod direktora u kancelariji i kada je Pekić došao da preuzme snimak.

Sudija Branko Perić odbio je prijedlog za saslušanje dva svjedoka Tužilaštva BiH, navodeći da nisu relevantni za slučaj.

VEZANI TEKST - Čamparina saradnica "propjevala" u FUP-u: Kako nastaju anonimne krivične prijave

Tužilac Čavka je predlagao saslušanje komesara sarajevske policije Nusreta Selimovića na okolnosti prijema krivične prijave, navodeći da je nepoznata osoba u policiji fotografisala kovertu i dostavila je Mehmedagiću, kao i kopiju anonimne predstavke.

Braniteljica Senka Nožica je prokomentarisala da je to "neviđena konstrukcija", dok je sudija Perić skrenuo pažnju da se u optužnici tvrdi da je optuženi na neutvrđen način došao do informacija o prijavi.

Perić je dodao da ne zna zašto bi u OSA-i preduzimali neke radnje da nisu dobili te informacije.

Odbijen je i prijedlog za saslušanje službenika BH Pošte koji je svom pretpostavljenom rekao šifru za ulazak u sistem nadzornih kamera.

Prijedlog za saslušanje ministra unutrašnjih poslova Federacije Aljoše Čampare za sada je stavljen na čekanje, dok će na nastavak suđenja 22. januara biti pozvana četiri svjedoka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.