open-navfaktor-logo
search
Novi cirkus
Suđenje Dodiku ponovo otkazano: Traži se izuzeće sudije Strike i još sedam sudija, uključujući i predsjednicu
Još jedno ročište Miloradu Dodiku pred Sudom BiH je otkazano prije nego li je i počelo, a nakon što je Dodikova odbrana zatražila izuzeće postupajućeg sudije Mirsada Strike.
17.01.2024. u 13:26
get url
text

VEZANI TEKST - Uoči još jednog (propalog) ročišta: Gužva ispred Suda BiH, stigao i Dodik

Osim izuzeća Strike, Dodikov branilac Goran Bubić je naveo da će tražiti izuzeće još sedam sudija Suda BiH, uključujući i v.d. predsjednicu Suda Minku Kreho. 

Prije prekida sudija Strika razvojio je predmet u odnosu na Miloša Lukića, koji se danas nije pojavio pred Sudom zbog činjenice da je hospitaliziran. Odmah nakon toga, Dodikova odbrana podnijela je zahtijev za izuzeće sudije. 

Strika je prethodno podsjetio da je predmet protiv Dodika i Lukića zadužio prije tri mjeseca, te koliko puta je suđenje otkazivano i iz kojih razloga. 

Odbrane su ustvrdile da nisu ispunjeni uvjeti da se predmet razdvoji, s obzirom na to da se ne zna Lukićevo zdravstveno stanje, te koliko bi on uopće mogao biti odsutan. 

Kazali su kako oni od početka tvrde "da je ovo politički montiran proces kako bi se Dodik uklonio iz političkog života BiH, te da bi odluka o razdvajanju postupka ustvari potvrdila njihove tvrdnje".

Sudija je ipak donio odluku o razdvajanju postupka, naglasivši da se on može ponovo spojiti kada i ako se za to ispune uvjeti.

Sudu se danas obratio i sam Dodik, prvi put otkako je započeo ovaj proces. 

On je kazao kako "poštuje Sud BiH", ali da je "visoki predstavnik zavrnuo ruke onima u Tužilaštvu da podignu politički montiranu optužnicu protiv njega". 

Naredno ročište zakazano je uvjetno za 31. januar, ukoliko sudija Strika nastavi voditi ovaj predmet.

Dodiku i Lukiću se sudi za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Na ročištu 16. oktobra rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Glavni pretres Dodiku i Lukiću još nikad nije počeo jer su u nekoliko navrata ročišta odgađana.

U opužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila Narodna skupština RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.