open-navfaktor-logo
search
Oglasio se
Suljagić bio u SIPA-i: Tužilaštvo pokušava ušutkati nas koji se zalažemo za sjećanje na stravične događaje u BiH
AUTOR: Faktor
27.05.2024. u 16:22
get url
text
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Kao direktor Memorijalnog centra Srebrenica, duboko sam zabrinut zbog neopravdanog ispitivanja s kojim sam se jutros suočio od strane državne policije, navodi Emir Suljagić nakon saslušanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).
- Nečuveno je što sam podvrgnut neosnovanim optužbama za izazivanje mržnje, posebno kada je evidentno da je stvarna agenda kriminalizacija obilježavanja sjećanja na Srebrenicu i genocida u Bosni.
Jasno je da tužilaštvo pokušava da ušutka one od nas koji se zalažemo za očuvanje sjećanja na stravične događaje koji su se desili u Srebrenici i cijeloj Bosni. Ovaj eklatantan napad na naše napore da se sjećamo i odamo počast žrtvama nije samo napad na našu slobodu govora već i namjerno iskrivljavanje historijske istine - istakao je on.
Sama suština pravde, dodaje on, se narušava ovim djelovanjem i imperativ je da razotkrijemo i odupremo se svakom pokušaju suzbijanja istine o Srebrenici i genocidu u Bosni.
- Ne možemo dozvoliti da se sjećanje na izgubljene nevine živote izobliči ili da se njime manipuliše radi političke dobiti - poručuje Suljagić.
On je uputio i poziv međunarodnoj zajednici da mu se pridruži u osudi "ovih nevjerovatnih pokušaja da se ušutkaju oni koji žele obilježiti sjećanje na žrtve i tražiti pravdu za počinjene zločine". 
- Naša odlučnost da čuvamo sjećanje na žrtve i osiguramo da se takvi zločini nikada ne zaborave mora ostati nepokolebljiva, uprkos ovakvim nepravednim izazovima - zaključuje Suljagić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.