open-navfaktor-logo
search
Krivosuđe
Sumnja u "prljave ruke" premijera nije prioritet: Višković jedan od 4.100 ili kako se Tužilaštvo smije u lice žrtvama
Radovan Višković, premijer bh. entiteta Republika Srpska, u iskazima svjedoka pred Sudom Bosne i Hercegovine i pred Trubunalom u Hagu, dovodi se u vezu s ratnim zločinima i prikrivanjem ratnih zločina na području Podrinja. 
21.09.2020. u 12:52
get url
text

Višković je, prema izjavi zaštićenog svjedoka M-16 u Sudu BiH, nudio novac za premještanje masovne grobnice u Milićima 1996. godine, dok je 1995. godine kao poručnik i referent Željka Kerkeza, zaduženog za transport u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, bio u Potočarima i Novoj Kasabi i to dva dana nakon pada Srebrenice. Taj podatak se nalazi u iskazu Kerkeza u Tribunalu u julu 2008. godine (vidjeti ovdje).

Iako se Višković još od 2007. godine, kada ga je zaštićeni svjedok prvi put spominjao pred istražnim organima BiH, dovodi u vezu sa krivičnim djelom prikrivanja ratnog zločina i pomaganja ratnim zločincima te za neprijavljivanje lokacija masovnih grobnica i učešće u izmještanju grobnica, za Tužilaštvo BiH on nije nikakav prioritet u radu. Iako se radi o istaknutom zvaničniku koji je godinama obavljao javne funkcije, od zastupničke u entitetskom parlamentu do aktuelne premijerske, za Tužilaštvo BiH on je tek jedan od 4.100 "prijavljenih osoba iz svih krajeva BiH". 

VEZANI TEKST - Sumnjivo lice Radovan Višković: Lajčak mu oduzeo dokumente, godinama se sumnjiči za premještanje grobnica

- U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, u Posebnom odjelu za ratne zločine, od ranije je u radu predmet koji se odnosi na više osoba, te između ostalog i na osobu koju navodite u upitu. Više informacija ili detalja ne možemo davati. Tužilaštvo BiH u Posebnom odjelu za ratne zločine ima više od 4.100 prijavljenih osoba iz svih krajeva BiH, prema kojima se postupa na isti način - navodi se u prošlosedmičnom odgovoru medijima iz Tužilaštva BiH, u šta uostalom postoji opravdana sumnja u smislu postojanja bilo kakvog predmeta čiji dio je i Radovan Višković.

Takav odgovor Tužilaštva na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić u najmanju ruku je cinični podsmijeh direktno u lice preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici i povratnicima u entitet RS, čiji je premijer Višković. Odgovor Tužilaštva se može smatrati posebno problematičnim ukoliko se ima u vidu da su se među prioritetima u radu te pravosudne institucije našli osumnjičeni za daleko blaža krivična djela ratnog zločina, a koji su na kraju krajeva i pravosnažno oslobođeni jer Tužilaštvo nije moglo dokazati krivnju. Takav je, primjera radi, slučaj pravosnažno oslobođenih u predmetu "Šaran i drugi" iz Bosanske Krupe. Slučaj je to koji nije izazivao previše medijske pažnje, ali je jedan od onih gdje se opravdano postavlja pitanje da li je procesuiranje služilo isključivo pokušaju izjednačavanja žrtve i agresora. 

Posljednjih godina Tužilaštvo BiH nalazi prioritetnim procesuirati naročito pripadnike Petog korpusa, a među njima i veći broj "običnih" vojnika, koji u poslijeratnom vremenu nisu, niti obavljaju bilo kakve javne funkcije. S druge strane, eventualno učešće u zločinima, prikrivanju zločina i prekopavanju masovnih grobnica za šta se sumnjiči ni manje ni više nego entitetski premijer, Tužilaštvu ne predstavlja prioritet, iako sumnje u "prljave ruke" jednog od najviših zvaničnika vidno dovode do uzenemirenosti javnosti. 

Emir Suljagić

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, u izjavi za Faktor kaže, za razliku od Tužilaštva BiH, da je Radovan Višković trenutno najbitniji osumnjičeni za ratne zločine u BiH iz više razloga.

VEZANI TEKST - Slučaj "Višković": Krenula hajka i pritisci na zaštićenog svjedoka M-16, uključio se i Dodik

- Najbitniji je taj što on trenutno obavlja jednu od tri najvažnije javne funkcije u Bosni i Hercegovini sa ogromnom izvršnom moći. On ima budžet od tri milijarde, ima ministra unutrašnjih poslova (Dragan Lukač, op. a.) koji se također dovodi u vezu sa ratnim zločinima i ima takozvani biro za ratne zločine (Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, op. a.) koji prijeti svjedocima otkrivanjem identiteta. Dakle, nije u pitanju nekakav samo "prašinar" koji je eventualno nekome samo opalio šamar, nego je to čovjek koji je, prema onome što mi znamo, bio sastavni dio organizacije transporta zarobljenika sa barem jedne lokacije u blizini Srebrenice 1995. I bio je, što znamo iz svjedočenja, uključen u najmorbidniji aspekt genocida, a to je prekopavanje masovnih grobnica i sakrivanja tragova genocida koji je počinjen.

Argument da je on tobože jedan od 4.100 i da tobože treba imati isti tretman kao i bilo koja druga osumnjičena osoba je možda trebao da važi kad su hapsili federalnog premijera. Jer i on je bio jedan od, je li tako?! Ne znam kako su to priveli federalnog premijera sa, da se odmah dogovorimo, mnogo manjim pravnim osnovama - zbog respiratora, a Viškovića sa izjavama svjedoka datim pod zakletvom u Sudu BiH i u Hagu, smatraju tek jednim od 4.100 osumnjičenih za ratne zločine u BiH - kaže Suljagić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.