open-navfaktor-logo
search
Prihvaćen sporazum
Sutkinji Općinskog suda u Bihaću smanjena plaća na tri mjeseca
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) prihvatila je sporazum o utvrđivanju disciplinske odgovornosti sutkinje Općinskog suda u Bihaću Nisvete Gluhalić-Mizić, te joj je izrečena disciplinska mjera smanjenje plaće od pet posto na tri mjeseca.
08.03.2023. u 10:55
get url
text

Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je 22. novembra prošle godine na sjednici van ročišta donijela odluku da se prihvata u cjelini sporazum o utvrđivanju disciplinske odgovornosti sutkinje Općinskog suda u Bihaću Nisvete Gluhalić-Mizić, navodi se u odluci.

Prema odluci, ona je proglašena odgovornom da je neopravdano kasnila u donošenju i izradi pismenog otpravka presude u 23 parnična predmeta Općinskog suda u Bihaću.

- Čime je počinila disciplinski prekršaj ‘neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija’, (…) pa se tuženoj (…) izriče disciplinska mjera smanjenje plaće u iznosu od pet posto na period od tri mjeseca - navedeno je u odluci Prvostepene komisije koja je objavljena anonimizirana na stranici Ureda disciplinskog tužioca (UDT).

Birn može potvrditi da je riječ o odluci sutkinje Gluhalić-Mizić po broju disciplinskog predmeta.

UDT je 7. jula prošle godine podnio  disciplinsku tužbu, a 18. novembra podnio je Prvostepenoj disciplinskoj komisiji sporazum o zajedničkoj saglasnosti o utvrđivanju disciplinske odgovornosti.

Kako se navodi u odluci, prilikom predlaganja disciplinske mjere, strane su odlučile da se, između ostalih, uzmu u obzir olakšavajuće okolnosti da je tužena dugogodišnja sutkinja, da se radi o jednom prekršaju, u potpunosti je i iskreno sarađivala sa Uredom, te izrazila žaljenje i kajanje zbog počinjenog prekršaja.

Kao otežavajuća okolnost cijenjena je činjenica da je tužena odlukom VSTV-a od 9. februara 2022. godine proglašena odgovornom te joj je izrečena disciplinska mjera pismena opomena, koja se javno ne objavljuje.

Ranije je UDT teretio sutkinju Gluhalić-Mizić da je propustila na vrijeme donijeti odluku o određivanju pritvora.

Protiv ove odluke nije dozvoljena žalba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.