open-navfaktor-logo
search
Usporen tempo
Sutra čak peti nastavak 52. sjednice Skupštine KS, ima li joj kraja
Čak peti nastavak 52. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo zakazan je za utorak, 24. maj 2022. godine.
23.05.2022. u 21:45
get url
text

Prvi dio ove sjednice sa 61. tačkom održan je 29. aprila, a od tada razmatrano je 26 tačaka dnevnog reda.

Doneseni su nacrti zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u KS, zakona o uvjetima koje treba ispunjavati Kantonalna bolnica, zakona o komunalnoj policiji KS, te između ostalog i Nacrt zakona o visokom obrazovanju.

Na nastavku sjednice razmatrat će se izvještaji o radu kulturnih ustanova u KS, zatim bi trebala biti data saglasnost na programe rada ustanova iz oblasti kulture.

S obzirom na tempo rada skupštinskih zastupnika nije izgledno da će se i ovoga puta doći do razmatranja Prijedloga Odluke o osnivanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Javni prijevoz Sarajevo.

Podsjećamo, već duže vrijeme govori se o osnivanju novog preduzeća koje bi preuzelo veliki dio posla koji sada obavlja GRAS.

- Neophodno je bilo da rješavanje problema javnog prijevoza radimo kroz osnivanje novog preduzeća koje će se baviti javnim prijevozom KS, a da uporedo u GRAS-u idemo u restruktuiranje preduzeća na način da u periodu koji će trajati osam do 12 mjeseci sve povjerioce i dužnike pozovemo da vidimo kako možemo riješiti dugovanja. Sve što radimo novo ići će na novo preduzeće. Uporedo će funkcionirati. Određene trolejbuske linije će voziti GRAS, određene novo preduzeće. Sukcesivno će ljudi koji budu neophodni prelaziti u to novo preduzeće - kazao je ranije tokom gostovanja na TVSA ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Kazao je da će djelatnosti biti identične kao i što je bio slučaj sa GRAS-om, te da će biti napravljeno novo ozbiljno preduzeće.

U međuvremenu počela je i nabavka vozila koja su počela pristizati, ali još nisu zvanično puštena u rad.

VEZANI TEKST - Hoće li Skupština KS do kraja mandata razmotriti sve tačke dnevnog reda posljednje sjednice

Kao zadnje tačke dnevnog reda 52. sjednice trebali bi se razmatrati izvještaji o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za 2021. godinu, zatim Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo za 2021. godinu, te Izvještaj o radu Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo za 2021. godinu i Izvještaj o radu Odbora za žalbe javnosti za 2021. godinu.

Kao zadnja tačka dnevnog reda planirana su zastupnička pitanja i inicijative, tačka za koju su zastupnici više puta skretali pažnju da se treba vratiti kao prva tačka dnevnog reda jer, kako su navodili, nisu u prilici da postavljaju pitanja koja im delegiraju građani.

I ranije smo postavljali pitanje da li će se ova sjednica ikada završiti s obzirom na obiman dnevni red i tempo rada zastupnika.

Zastupnik u Skupštini KS Samir Suljević ranije je za Faktor kazao da je problem preglomazan dnevni red, ali i da se "zbog sve češćeg politikanstva pojedinaca, neke tačke koje i nemaju neku potrebu produžuju, mora bar jednom, a nekad i više puta prekidati i nastavljati".

VEZANI TEKST - Sjednice Skupštine KS na ivici kvoruma, kuda hodaju zastupnici

I šef Kluba Stranke za Bosnu i Hercegovinu Senad Hasanović ranije je za Faktor rekao da je teško upratiti da li nastavljaju sjednicu ili počinju novu, te jesu li tačke dnevnog reda prenesene sa sjednice na kojoj nije usvojen dnevni red.

- Ova posljednja sjednica koju imamo faktički je sastavljena od tri sjednice, a komotno su to mogle biti tri sjednice, tri zasjedanja. Počeli smo tu sjednicu, a kada ćemo je završiti, zaista ne znam – kazao je ranije Hasanović.

Kako je Faktor ranije pisao tokom ove, ali i prošle godine u više navrata se dogodilo da su sjednice na ivici kvoruma, a u nekoliko navrata sjednice su zbog nedostatka kvoruma bile i prekidane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.