open-navfaktor-logo
search
Preživjela dva svjedoka
Sutra obilježavanje 28. godišnjice zločina: Vojska RS-a i Arkanovci strijeljali 65 logoraša kod Sanskog Mosta
U selu Sasina kod Sanskog Mosta sutra će biti obilježena 28. godišnjica zločina nad 65 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su počinjeni 1995. godine.
20.09.2023. u 15:09
get url
text

Organizatori, članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženje logoraša Sanski Most i Mjesna zajednica Šehovci, te Islamska zajednica u BiH, su najavili da će biti organiziran "Marš mira" formiranjem kolone na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu, odakle će se učesnici kretati prema mjestu strijeljanja logoraša.

Tog dana, 21. septembra 1995. godine, u blizini katoličke crkve u Sasini, jedinice Vojske RS-a uz paravojne formacije zločinca Arkana iz Srbije, strijeljale su 65 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Prethodno su logoraši dovezeni iz okolnih logora u kojima su bili zatočeni i terorisani.

Strijeljanje u Sasini su ipak preživjela dva svjedoka - logoraša, a na osnovu naknadnih izjava masovna grobnica u naselju Sasina je ekshumirana odmah nakon što su jedinice Armije RBiH oslobodile Sanski Most. Nakon toga, tijela većine žrtava su ukopana na šehidskom mezarju u Šehovcima.

Odgovorni za ovaj počinjeni zločin, kako navode iz Saveza logoraša BiH, nisu procesuirani neradom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Savez logoraša u BiH, kako kažu, svjestan je da vremena u kojima živimo su vremena brojnih ispita čovječnosti, humanosti, demokratije, stoga pozivaju sve da "daju lični doprinos istini, miru i suživotu jer je to jedini zdrav temelj za državu i demokratsko društvo različitih, ali jednakih...!"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.