open-navfaktor-logo
search
V. D. ministrice u posjeti
Sve Covid-ambulante u Sarajevu radit će svih sedam dana
Vršiteljica funkcije ministra zdravstva Kantona Sarajevo Jasna Agić posjetila je danas JU Doma zdravlja KS i održala sastanak sa Kriznim štabom te ustanove. 
04.11.2020. u 16:17
get url
text

Tom prilikom, analiziran je rad te ustanove koja djeluje na primarnom zdravstvenom nivou, u okviru čega je Agić upoznata sa aktuelnom problematikom koja se javlja u radu i djelovanju svih njenih organizacionih jedinica, te je dogovoreno hitno djelovanje u više pravaca. 

Zaključeno je da će dvije nove Covid ambulante početi sa radom od 08 do 20 sati u Domu zdravlja (DZ) Stari grad i DZ Novo Sarajevo. Naglašeno je i kako će sve Covid ambulante raditi svih sedam dana. 

Najavljeno je povećanje broja timova porodične medicine u Covid ambulantama, što će omogućiti kvalitetnije i brže pružanje zdravstvenih usluga za građane Kantona Sarajevo, uzimajući u obzir da je JU Dom zdravlja prethodnih dana kadrovski ojačana sa 36 novih zdravstvenih radnika, odnosno doktora medicine i medicinskih sestara. 

Agić je upoznata kako je preostalo još 506 briseva u hladnom lancu, koji čekaju na obradu, u odnosu na početni broj koji je iznosio 1.700 neobrađenih briseva. 

Naglašeno je da se u narednih nekoliko dana očekuje potpuna normalizacija u uzimanju i obradi briseva, te dostavi rezultata pacijentima, blagovremeno u roku od 24 do 48 sati od momenta uzimanja. 

Također je navedeno kako je potrebno izgraditi šest nadstrešnica i tunela za zimske uslove u organizacionim jedinicama ove ustanove na Ilidži, Saraj Polju, Novom Sarajevu, Semizovcu, Vrazovoj i Starom Gradu, kako bi se i u zimskim uvjetima građanima omogućio adekvatan pristup Covid ambulantama. 

Menadžment JU Doma zdravlja KS i direktor Muhamed Ahmić upoznao je Agić da, ukoliko se ne promijeni Zaključak o moratoriju na zapošljavanje i ne imenuju predsjednik i članovi njihove upravljačke strukture, morat će da sa 37 mladih doktora prekinu radni odnos. 

Naglasio je kako su oni, inače, bili angažovani u prethodnom periodu po projektima, zbog čega i ne postoji zakonska mogućnost za produženje njihovog radnog odnosa, bez saglasnosti Vlade KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.