open-navfaktor-logo
search
Izmjene zakona
Sve majke u TK tokom porodiljskog odsustva primat će najmanje 1.000 KM mjesečno
Sve porodilje u Tuzlanskom kantonu, počev od 1. aprila, primat će najmanje 1.000 KM tokom jednogodišnjeg porodiljskog odsustva.
30.03.2022. u 16:11
get url
text

To je rezultat izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, koje je danas usvojila Skupština Tuzlanskog kantona.

- Vlada TK će osigurati za svaku nezaposlenu majku porodilju 1.000 KM mjesečno. Za sve zaposlene majke porodilje koje imaju porodiljsku naknadu manju od 1.000 KM, bit će uplaćena razlika do 1.000 KM. Tako da će svaka majka porodilja, de facto, imati zagarantovana primanja od 1.000 KM mjesečno, godinu od rođenja djeteta - kaže Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte, koji je i pokrenuo ovu inicijativu.

Majke porodilje koje su u radnom odnosu i tokom porodiljskog odsustva imaju primanja veća od 1.000 KM, neće imati pravo na pomoć po ovom zakonu.

Također, sve nezaposlene majke porodilje koje su se porodile u periodu od 1. aprila 2021. godine do 1. aprila 2022. godine, dobit će jednokratnu pomoć u iznosu od 1.000 KM, a porodilje koje su bile zaposlene dobiti jednokratnu razliku do 1.000 KM, ukoliko su im primanaja tokom porodiljskog bila manja.

- Stav Ministarstva finansija je da se radi o pomoći iz seta prava socijalne zaštite, a ne o ostvarivanju prava iz radnog odnosa. Tako da iznos jednokratne pomoći, ali i pomoći na ime porodiljskog odsustva tokom godine ne bi trebalo oporezivati. Dakle, porodilje bi trebale dobijati 1.000 KM "na ruke". Konačan stav o ovom pitanju dat će Porezna uprava - rekao je za Faktor Ministar finansija TK Suad Mustajbašić.

Za ovu namjenu, prema riječima ministra Mustajbašića, iz kantonalnog budžeta za ovu godinu bit će izdvojeno 26 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.