open-navfaktor-logo
search
Pročitan iskaz
Svjedočenje na suđenju Radetu Grujiću: Sestru joj živu zapalili u kući u Liplju, kćerku silovali, komšinice ubili
U nastavku suđenja Radetu Grujiću za zločine počinjene na području Zvornika, tužiteljica je pročitala iskaz svjedokinje koja je u međuvremenu preminula, u kojem je navela da je njena kćerka više puta silovana u Liplju i da joj je sestra živa zapaljena, te govorila i o drugim zločinima.
23.05.2023. u 18:19
get url
text

Tužiteljica Eldina Biuk pročitala je iskaz svjedokinje, ali nije pominjala njeno ime, jer je majka oštećene i zaštićene svjedokinje A-3.

Svjedokinja je izjavu dala u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona 2009. godine u predmetu Tihomir Jasikovac i drugi. U iskazu je navela da je do maja 1992. godine živjela u selu Liplje s mužem, kćerkom, sinom i nepokretnom sestrom o kojoj je brinula.

- Sina su mi ubili u Zvorniku, a u maju je došla srpska vojska i mene i kćerku odvela u kuću Đuze Salihović, a sestru su živu zapalili u kući - navodi se u iskazu svjedokinje.

Ona je navela da je Đuzina kuća bila najveća u selu i najbogatija, te da su vlasnicu maltretirali da im kaže gdje je sakrila novac i zlato.

- Tek kada su joj glavu stavili na panj, rekla je gdje su pare i zlato - stoji u iskazu svjedokinje.

Svjedokinja je u izjavi navela da misli da je Tihomir Jasikovac bio glavni jer je naređivao vojnicima da izvode muškarce, Bošnjake, zatvorene u kućama i tuku ih, dok su djevojke i mlađe žene svakodnevno vodili na silovanje.

- Moja kćerka je silovana. Nikad je nisam pitala od koga jer ne bih mogla podnijeti, ali vidjela sam da stalno plače, da je raščupana i isrpljena - navela je svjedokinja u iskazu koji je pročitala tužiteljica.

Ona je rekla da su Minu Fehrić vezali za akumulator jer nije dozvoljavala da je siluju, te je preminula od udara struje, a njenu kćerku i još jednu ženu su najviše odvodili i silovali.

Prema iskazu svjedokinje, izvjesni Milan Grujić je, nakon što mu je pokazala gdje je sakrila novac i zlato, sjekirom ubio Fatiju Uzunović u blizini ograde, te natjerao njenog sina da je ukopa.

Nakon devet dana zatočeništva u Đuzinoj kući, svjedokinja je rekla da se jedno jutro zapucalo i da su im rekli "bježite sada vašima".

Branilac optuženog, Radivoje Lazarević, prigovorio je na zakonitost iskaza, navodeći da je svjedokinja saslušana u drugom predmetu, te da upozorenja koja su joj tada data nisu u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH.

- Kompletan predmet je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona dostavljen nama i u ovom predmetu ima još mnogo osumnjičenih - odgovorila je tužiteljica Biuk na prigovor.

Rade Grujić optužen je da je, u svojstvu pripadnika čete Snagovo Teritorijalne odbrane Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti.

Suđenje se nastavlja 12. juna, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.