open-navfaktor-logo
search
Zločin u Zvorniku
Svjedokinja na suđenju Tomaniću: Vidjela sam kada je Cvijan pucao Bajazitu oko nogu i glave
Na suđenju Cvijanu Tomaniću za zločine počinjene na području Zvornika, pročitan je iskaz zaštićene svjedokinje G-2 koja zbog pogoršanja zdravstvenog stanja nije bila u mogućnosti pristupiti ročištu.
29.09.2020. u 17:26
get url
text

Tužilac Ahmed Mešić pročitao je iskaz koji je svjedokinja G-2 dala Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2008. godine.

U pročitanom iskazu, svjedokinja G-2 je ispričala da su srpski vojnici naišli iz pravca Glumine, te da su njen sin i muž pobjegli u šumu, dok je ona ostala sa kćerkom u kući, dodavši da su se poslije svi zajedno našli sa ostalim ljudima ispred jedne od kuća, kada su srpski vojnici odvojili muškarce i odvezli ih u pravcu Karakaja.

Navedeno je da je svjedokinja, zajedno sa ostalim ženama, nakon odvođenja muškaraca išla u Sekretarijat unutrašnjih poslova (SUP) Zvornik, odakle su vraćene bez informacija.

U iskazu je navedeno da je G-2 drugi dan nakon odvođenja muškaraca vidjela bager kako kopa rupu na mezarju "Ramin grob", te je nakon toga vidjela kako su iz bagera istresene crne vreće, te zakopane. Kako je navedeno, svjedokinja se tu nalazila sa ostalim ženama, koje su također vidjele dešavanja na mezarju.

Ona je kazala da se Cvijan Tomanić obratio jednoj od žena i pitao gdje joj je sin, rekavši joj da ga pozove, što je ona učinila, te su nakon toga iz šume izašli muškarci.

Svjedokinja je navela da je vidjela kada je Tomanić pucao na Bajazita, dodavši da je Bajazit nakon toga počeo da bježi.

- Vidjela sam kada je Cvijan Tomanić pucao oko njegovih nogu i glave - rekla je svjedokinja u pročitanom iskazu.

Svjedokinja je navela da je poslije vidjela kada je izvjesni Rade pucao u Bajazita, koji je legao na pod, te je tom prilikom čula Tomanića kada se obratio nekom čovjeku riječima: "Piši, imaću veću platu."

Nakon ubistva Bajazita, jedan od vojnika je, prema riječima svjedokinje, naredio nekim dječacima da iskopaju rupu i zakopaju Bajazita, što su oni i uradili.

U pročitanom iskazu svjedokinja je ispričala da joj je tog istog dana "Cvijan rekao da će otvoriti kafanu u njenoj kući".

Ona je navela da su svi odvedeni u neku kuću i da ih je bilo oko 50, te da im je neki čovjek kazao, "ako jedna bude falila, da će nas sve pobiti", rekla je G-2 u iskazu, dodavši da su tu zadržani desetak dana.

G-2 je navela da su posmrtni ostaci njenog sina i muža pronađeni kasnije u grobnici u "Raminom grobu".

Branilac Predrag Ješević je kazao da bi svjedokinju, da je prisutna na suđenju, upitao da identifikuje Tomanića iz tog perioda.

Tomanić je optužen da je, kao pripadnik Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva – ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

Na teret mu je stavljeno ubistvo civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani iz masovne grobnice.

Nastavak suđenja je zakazan za 14. oktobar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.