open-navfaktor-logo
search
O uklanjanju crkve
Tegeltija i Vasić: To što je zakonito, to baš ništa neće značiti, u budućem ratu će mnogo nedužnih života da ode
Uklanjanje bespravno izgrađene pravoslavne crkve u avliji nane Fate Orlović u Konjiević Polju, čime je konačno sprovedena presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz oktobra 2019. godine izazvalo je brojne reakcije u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji.
05.06.2021. u 19:28
get url
text

VEZANI TEKST - Pogledajte proces uklanjanja crkve iz dvorišta nane Fate u Konjević Polju

U većini komentara naglašeno je da je i ranije trebalo sprovesti presudu, kako bi se zaštitila privatna imovina. Međutim, ima i onih u bh. entitetu Republika Srpska koji "negoduju". Tako je Milan Tegeltija, donedavni predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), koji je zbog povezanosti sa nekoliko afera pod pritiskom međunarodne zajednice bio prisiljen odstupiti s ove funkcije, na Twitteru napisao:

- Srbi lakše praštaju pokolje nego Bogomolje. To što je zakonito, to baš ništa neće značiti, ova slika ostaće u kolektivnom pamćenju naroda i nema te presude i prava koje će je moći opravdati. A sad vi koji aplaudirate, nastavite da se radujete onom što je danas iznova posijano.

Podsjetimo, Tegeltija je nakon povlačenja posao "našao" u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. 

Nekadašnji izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić, poznat po svojim dugogodišnjim nacionalističkim stavovima, otvorio je mogućnost nekog novog rata.  

- U budućem ratu će zbog ovoga mnogo nedužnih života da ode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.