open-navfaktor-logo
search
Brza reakcija
Tegeltija o disciplinskoj tužbi: Od danas sam na godišnjem odmoru, VSTV će voditi potpredsjednice
 Iako nisam imao priliku da se izjasnim, niti sam vidio tužbu, smatram da nisam učinio ni jedan disciplinski prekršaj, niti se na bilo koji način osjećam odgovornim, navodi Tegeltija 
31.05.2019. u 17:57
get url
text

Povodom disciplinske tužbe koju je protiv njega podnio Ured disciplinskog tužioca (UDT) zbog kafanskog susreta sa biznismenom Nerminom Aleševićem, saopćenjem za javnost danas se oglasio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BIH) Milan Tegeltija.

Saopćenje Milana Tegeltije prenosimo u cijelosti.

- Danas sam od strane zamjenika glavnog disciplinskog tužioca VSTV-a viber porukom obaviješten da je protiv mene podnio disciplinsku tužbu sa zahtjevom za privremeno udaljenje od dužnosti. Nisam upoznat sa sadržajem tužbe, njenim razlozima niti osnovama za njeno podnošenje, jer mi ista nije dostavljena. Također nisam upoznat sa razlozima niti osnovom za predlaganje privremenog udaljenja od dužnosti.

U postupku koji je prethodio podnošenju ove tužbe nisam imao priliku da učestvujem kao prijavljeni, niti se izjasnim na navode tužbe niti zahtjeva za suspenziju. 

S obzirom na ovu okolnost javnost želim da obavijestim o sljedećem:

 1.  Od danas uzimam godišnji odmor u kojem periodu će upravljanje institucijom voditi potpredsjednice VSTV-a, a do odluke po zahtjevu za privremeno udaljenje od dužnosti, kako bi institucija VSTV, u periodu mog godišnjeg odmora, bez bilo kakvog mog učešća u radu, mogla da se opredijeli o zahtjevima UDT-a.

 2.  Pošto ne znam sadržaj tužbe i zahtjeva za privremeno udaljenje od dužnosti mogu da kažem samo sljedeće: ukoliko je tužba podnesena protiv mene kao sudije, ističem da sam ja na stalnom radu u VSTV-u kao predsjednik VSTV-a te da sve radnje preduzimam u tom statusu a ne u statusu sudije Osnovnog suda u Banja Luci. Prema tome, prema meni se moraju primjenjivati zakonske i podzakonske odredbe koje se odnose na odgovornost predsjednika VSTV-a i članova VSTV-a a nikako odredbe koje se odnose na  odgovornost sudija koji su na radu u sudovima u BiH. Svako drugo postupanje, sa mog stanovišta, bi bilo pravno nasilje i moglo bi se staviti u kontekst vanzakonskog pokušaja eliminacije predsjednika VSTV-a.

3.  Ukoliko je tužba i zahtjev za privremeno udaljenje protiv mene podnesen kao protiv predsjednika VSTV-a tada je zakon predvidio jasne procedure i za razrješenje i za suspenziju predsjednika VSTV-a koje se moraju poštovati i sve odluke VSTV-a donesene u zakonskoj proceduri ću bezrezervno poštovati.

4.  Podnošenje ove tužbe je još jedan od dokaza u prilog mojih ranijih tvrdnji da UDT VSTV-a radi bez bilo kakvog uticaja predsjednika VSTV-a.

5.  Iako nisam imao priliku da se izjasnim, niti sam vidio tužbu, smatram da nisam učinio ni jedan disciplinski prekršaj, niti se na bilo koji način osjećam odgovornim.

6.  Sva moja dalja izjašnjenja će uslijediti nakon što dobijem uvid u disciplinsku tužbu i zahtjev za privremeno udaljenje od dužnosti.

7.  Za sve dalje izjave povodom ovog pitanja možete se obratiti mom punomoćniku, advokatu Asimu Crnaliću - naveo je u saopćenju Milan Tegeltija.

VEZANI TEKSTUred disciplinskog tužioca podigao disciplinsku tužbu protiv Tegeltije

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.