open-navfaktor-logo
search
Dvomjesečni štrajk
Tehničko-remontni zavod Hadžići: "Od kirija za iznajmljene prostore radnicima kupujemo hranu"
Radnici Tehničko-remontnog zavoda (TRZ) Hadžići već dva mjeseca su u generalnom štrajku, a kada bi se njihova agonija mogla okončati, niko ne zna.
26.01.2022. u 07:52
get url
text

Podsjetimo, 40-ak radnika, koliko ih je ostalo od nekada prosperitetnog preduzeća, osnovanog daleke 1955. godine, u kojem je plaću zarađivalo 1.700 uposlenika, od 22. novembra prošle godine stupili su u štrajk, a traže uplatu doprinosa od marta 2021. za šest plaća koje nisu dobili, ali i zbog posla kojeg, kako tvrde, nemaju od kraja 2019. godine.

Radnici traže i smjenu menadžmenta firme, na čelu sa direktorom Mehom Rekićem, kojeg optužuju za stanje u TRZ-u.

Esnef Begović

- Još smo u štrajku. Jedina promjena je da nam je verificiran Nadzorni odbor. Nadamo se imenovanju uprave, a to je do Vlade Federacije BiH. Svaki dan smo u preduzeću i čekamo da nadležno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, na čelu sa ministrom Nerminom Džindićem, učini nešto kako bi ovoj agoniji došao kraj. Istina, mi smo početkom januara bili kod Džindića i dobili uvjeravanja da će se naše pitanje početi rješevati čim se Nadzorni odbor upiše u vrijednosne papire. Dobili smo informaciju da je ministar u međuvremenu otišao na godišnji odmor, a onda je usliijedio i bojkot Vlade FBiH od ministara iz SBB-a. Sve to radi protiv nas – kaže Esnef Begović, predsjednik Sindikalne podružnice TRZ Hadžići.

VEZANI TEKST - Begović: Tražimo smjenu uprave, direktor Rekić u firmu može samo u prisustvu radnika

Navode kako dio uprave dolazi na posao, ali ne i generalni direktor Rekić, koji ih je u međuvremenu tužio.

- Podnio je tužbu protiv radnika da nam ospori štrajk jer smo, kako Rekić navodi, "u nekim elementima odstupili od zakonom propisanih pravila". Kada smo donijeli odluku da idemu u štrajk, odlučeno je i koje će službe raditi. No, Rekić sad tvrdi da te službe nisu radile, za šta nema valjani dokaz. S nestrpljenjem čekamo kako će se proces odvijati na sudu. Taj čovjek nas je doveo do štrajka i da je radio posao za koji je bio plaćen, mi ne bismo bili u situaciji u kojoj smo sada. Održali smo Skupštinu 29. decembra, ni tad se nije pojavio. On je taj koji nije radio i koji ne radi – navodi Begović.

Na pitanje, šta je sa isplatom plaća i doprinosa, Begović odgovara kako nisu dobili ni marke.

- Čekamo, ali imamo dojam kao da svi od nas okreću glavu. Pohvalio bi potez Općine Hadžići koja nam je poslala kamion drva da se grijemo dok smo u firmi, i hvala im na tome. Snalazimo se na razne načine kako nam još i struju ne bi isključili. Pokušavamo od kirija onih kojima smo iznajmili prostore, da očuvamo "dušu firme" i kupimo hranu radnicima, ali dokle ćemo to uspijevati, niko ne zna – naglašava Begović.

Apsurdno je, kako radnici ističu, da kao jedini remontni zavod na području Federacije BiH, čija je osnovna djelatnost remontovanje borbene tehnike za Oružane snage Bosne i Hercegovine, deset godina nisu imali nijedan ugovor sa Ministarstvom odbrane BiH.

- Dobili smo neka obećanja za posao, ali od toga još ništa nema konkretno. Račun nam je blokiran, a čim nemate finansijsku podršku, sve je puno teže - kaže Begović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.