open-navfaktor-logo
search
Ništa novo
Tema agresija na Ukrajinu: Zastupnici iz RS-a u državnom Parlamentu bojkutuju sutrašnju sjednicu
Zastupnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine neće prisustvovati sutrašnjoj sjednici na kojoj bi ovaj državni organ trebao zauzeti stav kada je u pitanju agresija Rusije na Ukrajinu.
03.03.2022. u 11:58
get url
text

Saopćili su to danas zastupnici Kluba Srba tvdeći da su takvu odluku donijeli u koordinaciji s poslaničkim klubovima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDS) i Demokratskog narodnog saveza (DNS).

- Uvjereni smo da je ta sjednica zakazana da bi produbila podjele i izazivala sukobe u BiH, uvlačeći nas u raspravu o sukobima u Ukrajini. Pored toga, Parlamentarna skupština BiH nije zadužena za vanjsku politiku, koja je Ustavom definirana kao nadležnost Predsjedništva BiH, čiji su članovi iz Federacije BiH jučer odbili da raspravljaju o toj temi na prijedlog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika - navode u saopćenju.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić sazvao je za petak, 4. marta, hitnu sjednicu tog doma kada bi se trebalo raspravljati o postupanju bh. institucija o pitanju agresije Rusije na Ukrajinu.

Kako je predloženo dnevnim redom, tokom rasprave bit će razmatrano i poduzimanje konkretnih mjera s ciljem pružanja pomoći Ukrajini i njenim građanima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.