open-navfaktor-logo
search
Projekti
TIBiH dobio presudu zbog skrivanja informacija o prijenosu koncesije za solarnu elektranu u Trebinju
Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) dobio je sudski spor protiv Komisije za koncesije RS-a, jer odbija objaviti informacije iz postupka u kojem je Elektroprivreda RS-a (ERS) prenijela koncesiju za izgradnju solarne elektrane vrijedne oko 100 miliona KM na preduzeće "SE Trebinje 1".
20.11.2023. u 11:32
get url
text

- Ova firma, koja prošle godine nije imala nijednu marku prihoda nije mogla preuzeti koncesiju bez jasnih dokaza o stručnoj i tehničkoj opremljenosti, iskustvu u realizaciji sličnih poslova i osiguranim finansijskim sredstvima za ovaj projekat, a sve te dokaze koje je Komisija morala utvrditi sada odbija dostaviti javnosti - naveli su iz TIBiH. 

U odgovoru TIBiH-u prošle godine Komisija je tvrdila da su svi uvjeti predviđeni pravilnikom koji reguliše postupak prijenosa koncesije bili ispunjeni. 

- Razmatrajući navedenu dokumentaciju, a posebnu činjenicu o finansijskom stanju stjecatelja, Komisija je konstatovala da stjecatelj ispunjava sve uvjete za preuzimanje ugovora o koncesiji, da navedeno društvo raspolaže finansijskim sredstvima potrebnim za realizaciju ugovora, te je dala saglasnost na ustupanje Ugovora sa dosadašnjeg koncesionara MH Elektroprivreda RS matično preduzeće a.d, na privredno društvo SE Trebinje 1 - navodi se u odgovoru Komisije koji je u julu prošle godine dostavljen TIBIH-u. 

Ipak, kako dodaju iz TIBiH, Komisija je dokaze iz ovog postupka odbila dostaviti TIBiH-u, pravdajući sve povjerljivim komercijalnim interesima preduzeća SE Trebinje 1. U presudi Okružnog suda u Banjoj Luci, kako dodaju, ukazano je da javnost mora imati saznanja o radu javnih organa, jer isti ne mogu biti izolovani od suda javnosti. 

- Tuženi (Komisija) je olako prihvatio razloge treće strane SE Trebinje 1 i praktično ih inkorporirao u obrazloženje osporenog akta iako tražene informacije svakako u određenom dijelu ne predstavljaju niti mogu predstavljati povjerljive komercijalne interese koji se trebaju štititi - navodi se u obrazloženju presude.  

Preko ovog preduzeća koje je osnovala Elektroprivreda RS, mađarski Lugos Renewables na kraju je došao do koncesije za ovaj projekat bez ikakvog javnog nadmetanja, jer im je ustupljeno 70 posto vlasništva nad Se Trebinje 1 pod uvjetima koje ERS također krije od javnosti, zbog čega TIBiH vodi poseban upravni postupak protiv ovog javnog preduzeća. 

Prema mišljenju TIBiH,  zakonska obaveza provođenja javnog nadmetanja za dodjelu koncesije u ovom slučaju nije se mogla zaobići na ovaj način i preko javnog preduzeća uvesti strani investitor, jer je Komisija za koncesije morala utvrditi zašto Elektroprivreda RS "iz ekonomskih, tehničkih ili drugih razloga" ne može realizovati ovaj projekat, a može njeno tek osnovano preduzeće SE Trebinje 1. 

- Sporno je to što je Vlada RS-a ovu koncesiju dala bez raspisivanja javnog poziva, na način da je iskoristila zakonsku mogućnost da je dodijeli ERS-u pregovaračkim postupkom, jer se radi o preduzeću koje obavlja djelatnost od općeg interesa. Po prvobitnom ugovoru, cijela elektrana je trebala biti puštena u rad do oktobra ove godine. Ipak ERS očigledno nije imala namjeru da provodi ovaj projekat, jer je ubrzo osnovala novu kompaniju, prenijela na nju koncesiju, a potom je ustupila mađarskom investitoru - saopćio je TIBiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.