open-navfaktor-logo
search
Unutrašnja dugovanja
Toplane će Sarajevogasu vratiti dug za 70, a Sarajevogas BH-Gasu za 15 godina
Od 2016. zaključno sa ovom godinom tekuće fakture Toplana u cijelosti se izmiruju, a već drugu godinu stari dug se također uredno izmiruje, kazala je Nihada Glamoč
14.11.2018. u 14:23
get url
text

Toplane Sarajevo duguju Sarajevogasu 88 miliona maraka, a dug će po ugovoru vratiti za 70 godina. Sarajevogas je sa Toplanama u februaru 2017. godine potpisao ugovor o reprogramu za vraćanje duga. U ugovoru piše da Toplane svake godine Sarajevogasu uplati 1,2 miliona maraka.

- Od 2016. zaključno sa ovom godinom tekuće fakture Toplana u cijelosti se izmiruju, a već drugu godinu stari dug se uredno izmiruje. U ugovoru o izmirenju duga navodi se ukoliko Toplane ostvare bolju naplatu u januaru, da se to provjeri i da se ta dodatna sredstva prebace Sarajevogasu za nastali dug. I Sarajevogas duguje BH-Gasu 50 miliona maraka i napravljen je ugovor za reprogram duga na 15 godina i mi to uredno vraćamo  – izjavila je za Faktor Nihada Glamoč, direktorica Sarajevogasa.

Naplata gasa, kako je kazala Nihada Glamoč, iznosi 97 posto. Građani i preduzeća uredno izmiruju svoje obaveze.

- Uvijek nastojimo da svojim potrošačima maksimalno pomognemo. Ukoliko naprave dug, u dogovoru dozvolimo da se izmiri u ratama. Zadnja opcija je da nekome zbog duga isključimo gas – kazala je Glamoč.

Sarajevogas već tri godine izmiruje uredno tekuće fakture BH-Gasu. Međusobna potraživanja između preduzeće ne utječu na cijenu gasa. Cijena gasa se može smanjiti ili povećati na osnovu kretanja cijena nafte na svjetskom tržištu, pojasnila je Glamoč.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.