open-navfaktor-logo
search
Razgovarali sa Delićem
Trakić: Nekih pomaka u ispunjavanju zahtjeva penzionera bi moglo biti, čekamo sastanak sa premijerom
Što se tiče jednokratne pomoći i povećanja penzija Delić kaže da novac ne može dati Ministarstvo, ali će to delegirati Vladi FBiH i najviše zbog toga bit će i sastanak sa premijerom, odnosno, Vladom FBiH. Postoji volja, govori Mustafa Trakić
AUTOR: E. Duvnjak-Šalaka
21.05.2024. u 15:46
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Delegacija saveza udruženja penzionera Federacije BiH razgovarala je o svojim zahtjevima donesenim na Skupštini Saveza u Sarajevu sa federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.
Sastanak je trajao dva sata i prema riječima Mustafe Trakića, člana Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH pomaka ima i očekuju da bi do kraja naredne sedmice mogli imati sastanak sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i članovima Vlade FBiH.
Penzioneri imaju osam zahtjeva, među kojima su jednokratna pomoć od po 100 KM i 200 KM kao i vanredno povećanje penzija.
- Ja kao vječiti kritičar danas sam ostao začuđen prijemom i pripremom ministra Delića i Ministarstva, koji su značaj dali delegaciji Saveza i ovom današnjem sastanku. Bio je Delić i njegovi pomoćnici kao i prestavnici Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Što se tiče cijelog sastanka mogu reći da je bilo konstruktivno. Ministarstvo na čelu sa ministrom Delićem u potpunosti se složilo da naših osam zaključaka predoči Vladi Federacije. Ministar nam je obećao da će u što kraćem roku zatražiti sastanak sa Kolegijem Vlade. Nekih bi pomaka moglo biti, međutim, rano je da govorim. Današnjim sastankom sam zadovoljan - kazao nam je Trakić.
Upitali smo u kojem smislu je bilo pomaka, da li će penzioneri dobiti jednokratnu pomoć, povećanje penzija...
- Što se tiče jednokratne pomoći i povećanja penzija, Delić kaže da novac ne može dati Ministarstvo, ali će to delegirati Vladi FBiH i najviše zbog toga bit će i sastanak sa premijerom, odnosno, Vladom FBiH. Vidimo da postoji volja u Ministarstvu - govori Trakić.
Dodaje kako će od ishoda sastanka s predstavnicima Vlade FBiH zavisiti da li će ići u proteste u septembru.
- Delić nam je kazao da će gledati da sa ministrom finansija i premijerom sastanak bude do kraja iduće sedmice. Ako bude ovakvo raspoloženje i na tom sastanku onda mislim da nećemo trebati pričati o protestima i peticiji - rekao nam je Trakić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.