open-navfaktor-logo
search
Protesti zakazani za 23. maj
Radnici u zdravstvu KS traže veće plaće i jednokratnu pomoć; Sadiković: Vlada prijeti menadžmentima, nećemo to dozvoliti
Neke ustanove imale su svoja sredstva i jednim dijelom su mogle radnicima isplatiti jednokratnu pomoć, ali to, zbog odluke Vlade, nisu smjeli uraditi, kaže Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS
AUTOR: A. S.
16.05.2024. u 07:37
get url
text
Vlada Kantona Sarajevo imenovala je pregovarački tim koji će sa predstavnicima Sindikata radnika u zdravstvu KS pregovarati o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS.
Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, kaže kako ovih dana očekuje da iz Vlade dobije datum prvog termina sastanka.
- Očekujemo pozitivan ishod pregovora, a to znači povećanje plaća radnicima u zdravstvu u KS, ali i drugih prava koja su definisana kolektivnim ugovorom. Sindikat će tokom pregovora zahtijevati od pregovaračkog tima Vlade da se kolektivni ugovor radnika u zdravstvu KS odnosi i na uposlene u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS. Razlog je što mi nigdje ne vidimo njihove pravilnike o radu niti kolektivni ugovor. Mi ne znamo kolike su njihove plaće, imamo informaciju da satnica uposlenima u Zavodu iznosi 3,45 KM - navodi Sadiković.
Izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora uposleni u zdravstvu traže: povećanje neto satnice sa 3,07 na 3,45 KM, linearno povećanje koeficijenta složenosti poslova svih grupa za 0,20, povećanje svih dodataka na plaću za četiri posto, s tim da se za noćni rad predlaže sa najmanje 50 na najmanje 75 posto neto satnice, a za rad u dane sedmičnog odmora, odnosno subotom i nedjeljom, sa najmanje 15 na najmanje 30 posto neto satnice.
Sindikat radnika u zdravstvu KS za četvrtak, 23. maj, od 12 do 14 sati zakazao je i proteste ispred zgrade Vlade KS.
Razlog je, kako navode, opće nezadovoljstvo odnosom Vlade KS prema radnicima u zdravstvu i njihovim zahtjevom za isplatu jednokratne pomoći svim uposlenima u javnim zdravstvenim ustanovama u KS, a na osnovu Uredbe Vlade Federacije BiH.
Senad Sadiković
FOTO: FAKTOR
- Na protestima ćemo od Vlade KS tražiti da poništi odluku koju je donijela po pitanju isplate jednokratne pomoći, u kojoj se navodi da svaki menadžment ustanove, koji želi isplatiti jednokratnu pomoć, mora dobiti saglasnost od Vlade. Neke ustanove imale su svoja sredstva i jednim dijelom su mogle radnicima isplatiti jednokratnu pomoć, ali to, zbog odluke Vlade, nisu smjeli uraditi. Potom su zatražile saglasnost, ali su odbijene. Zbog svega Sindikat ima veliki pritisak od članova jer su ljuti na Vladu KS. Prema spiskovima koje sam dobio, oko 1.000 radnika 23. maja izaći će na proteste jer Vlada KS bukvalno prijeti menadžmentima, a mi to nećemo dozvoliti - ističe Sadiković.
Podsjetimo, Federalna vlada je 12. decembra prošle godine donijela Uredbu kojom je poslodavcima omogućeno da bez plaćanja poreza radnicima do 30. juna 2024. isplati jednokratnu novčanu pomoć.
Donošenjem Uredbe navedeno je da se do 30. juna ove godine isplati iznos do 2.520 maraka.
Enis Hasanović, ministar zdravstva KS, krajem prošle godine za Faktor je kazao "da nema ništa protiv da poslodavci u bilo kojoj oblasti, pa i u zdravstvu, ako imaju sredstava, isplate jednokratnu pomoć u visini u kojoj to mogu uraditi".
Ovakva izjava prvog čovjeka zdravstva u KS prihvaćena je sa oduševljenjem, nakon čega su sve osnovne sindikalne organizacije poslale zahtjev prema svojim menadžmentima da se isplati jednokratna pomoć.
Prema riječima Sadikovića, do sada su pet, od ukupno 19 javnih zdravstvenih ustanova u KS, svojim radnicima isplatile jednokratnu pomoć.
To su: JU Dom zdravlja KS (500 KM), Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu (1.000 KM), Zavod za transfuzijsku medicinu (1.200 KM), Zavod za bolesti ovisnosti KS (380 KM) i Psihijatrijska bolnica KS Jagomir dva puta po 200 maraka.
Sadiković dodaje "kako Zavod zdravstvenog osiguranja KS ima 170 miliona KM slobodnih sredstava, što, kako kaže, znači da novca ima dovoljno da se svim radnicima u zdravstvu u KS isplati jednokratna pomoć".
- Bez ikakvog remećenja Finansijskog plana Zavoda, svim radnicima u zdravstvu može se isplatiti jednokratna pomoć. Razlog što tražimo i izmjenu kolektivnih ugovora i isplatu jednokratne pomoći leži u konstantnom povećanju troškova života u državi. Podatak, koji najbolje govori, kaže da trenutno dvije prosječne plaće u FBiH ne mogu pokriti sindikalnu potrošačku korpu koja iznosi blizu 3.000 KM - kazao je Sadiković.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.