open-navfaktor-logo
search
Javnost ima pravo da zna
Transparentnost na čekanju: Zašto OHR nije saopćio ko čini Radnu grupu koja se bavi pitanjem državne imovine?
Ured visokog predstavnika (OHR) u ponedjeljak je objavio informaciju kako je Radna grupa eksperata zadužena za pitanje državne imovine održala prvu sjednicu.
28.04.2023. u 08:03
get url
text

VEZANI TEKST - OHR i PIC okupili eksperte: Radna grupa traži rješenje raspodjele imovine u BiH

Saopćeno je da će eksperti vršiti pravnu analizu različitih aspekata koji se odnose na raspodjelu imovine između države Bosne i Hercegovine i drugih nivoa vlasti.

- Ugledni domaći i međunarodni pravni stručnjaci organizirat će redovne radne sastanke na kojima će njeni članovi vršiti procjenu različitih tehničkih i pravnih aspekata vlasništva, korištenja i upravljanja državnom imovinom, te analizirati različite modele upravljanja tom imovinom, uključujući i primjere iz drugih zemalja. 

Cilj Radne grupe je da sakupi niz stručnih mišljenja i informacija kako bi Parlamentarnoj skupštini BiH pružila pomoć u provođenju aktivnosti usmjerenih na rješavanje pitanja državne imovine - naveli su iz OHR-a.

U ovoj izjavi nedostaje elementarna transparentnost ko su članovi Radne grupe jer javnost ima pravo znati sve detalje kada je u pitanju tako važna tema kao što je državna imovina. Ovako znamo da je održana prva sjednica, ali ne i ko je bio na sastanaku. Kontaktirali smo OHR želeći dobiti informaciju ko čini Radnu grupu.

- Imena članova Radne grupe bit će saopćena za nekoliko dana na našoj zvaničnost stranici - rečeno nam je kratko iz Press službe OHR-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.