open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Traže se savremena rješenja za održivu urbanu mobilnost
Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici usvojila Plan održive urbane mobilnosti za Kanton i Grad Sarajevo.
03.12.2020. u 18:53
get url
text

Kako je naveo ministar saobraćaja KS Adi Kalem, radi se o strateškom dokumentu koji podrazumijeva historijski iskorak ka savremenim konceptima urbane mobilnosti za period od 2020. do 2025. godine. Ovo je, prema njegovim riječima, ujedno i prvi ovakav plan u Bosni i Hercegovini.

- Novi pristup planiranju urbane mobilnosti podrazumijeva izradu strategije koja može potaknuti prelazak na čistije i održivije načine transporta, kao što su pješačenje, biciklizam, javni prijevoz, nove obrasce vlasništva i korištenja automobila, upotrebu novih tehnologija, te usvajanje novih koncepata održive gradske logistike - istakao je ministar Kalem.

Dodao je kako ovaj plan ima za cilj rješavanje problema koje današnji prometni sistemi generišu, prvenstveno misleći na stradanja ljudi u saobraćajnim nesrećama, gubitku vremena tokom vožnje, štetnog utjecaja na okoliš, a samim time i na zdravlje ljudi.

Ovaj plan treba da doprinese povećanju atraktivnosti i kvalitete urbanog okruženja i dizajna za dobrobit građana, ekonomije, te društva u cjelini, navodi se u saopćenju Vlade KS.

Nastao je kao rezultat intenzivne saradnje stručnjaka iz različitih sektora, nevladinih organizacija i građana. Projekt finansira njemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a implementira ga njemačka razvojna agencija GIZ–om (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH).

- Svrha plana održive urbane mobilnosti je da Kanton Sarajevo bude u korak sa savremenim rješenjima i inovacijama, s ciljem stvaranja pogodnijeg i ugodnijeg mjesta za život naših sugrađana - poručio je ministar Kalem nakon usvajanja ovog strateškog dokumenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.