open-navfaktor-logo
search
Finansijska politika
Trezorski zapisi: Vlada FBiH se zadužuje skoro na sedmičnom nivou, a hvalili su se rekordnim budžetom
Budžet iznosi skoro 7,5 milijardi KM i kada je usvajan u januaru, niko iz vlasti nije spominjao da će javnost već za nekoliko mjeseci svjedočiti čestim zaduživanjem
AUTOR: A. Dr.
15.05.2024. u 21:08
get url
text
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine "uhvatila" je tempo zaduživanja skoro svake sedmice.
U utorak se zadužila za skoro 30 miliona KM putem trezorskih zapisa, zaduživanje je bilo aktuelno i posljednja dva dana u aprilu.
Novo zaduženje najavljuje se za 21. maj kada će ponovo aukcijom trezorskih zapisa tražiti novih 30 miliona KM. U oba majska zaduženja radi se o tromjesečnim trezorskim zapisima, odnosno, novac se mora vratiti već u augustu. Ukupno se Vlada FBiH putem trezorskih zapisa zadužila od početka godine za nešto manje od 100 miliona KM.
- Očito dinamiku rashoda ne prati dinamika prihoda i zbog toga Vlada FBiH ide u česta zaduživanja.
Na taj način Ministarstvo finansija FBiH nastoji izbjeći i kratkotrajnu situaciju da entitet bude nelikvidan - objašnjava za Faktor Admir Čavalić, federalni zastupnik Stranke za BiH i predsjednik Odbora za ekonomiju i finansijsku politiku Parlamenta FBiH.  
Ima i jedan savjet za aktuelnu vlast.
- Ovo je tipičan primjer kada se ne treba hvaliti rekordnim budžetom koji se, očigledno, mora održavati zaduživanjem - ističe Čavalić.
Podsjetimo, krajem januara u Parlamentu FBiH usvojen je budžet u iznosu od skoro 7,5 milijardi KM. 
Tada je federalni ministar finansija Toni Kraljević naveo da budžet iznosi 7.474.800.209 KM te da je najveći budžet ikad u FBiH, za pola milijarde KM veći u odnosu na onaj iz 2023.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.