open-navfaktor-logo
search
Federalni ministar
Isak: Predložit ću da se Vahidinu Munjiću na čelu FUP-a produži mandat
Federalnom upravom policije od 8. do 17. maja 2023. godine niko nije rukovodio jer je tadašnji vršilac dužnosti direktora FUP-a Ensad Korman napustio poziciju
AUTOR: E.D.-Š.
15.05.2024. u 11:26
get url
text
Ramo Isak
Ramo Isak
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine do kraja maja bi trebala razmatrati pitanje direktorske pozicije u Federalnoj upravi policije, potvrdio je za Faktor Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova.
- Da, Federalna vlada treba razmatrati to pitanje i imenovati direktora FUP-a, tačnije produžiti mandat sadašnjem vršiocu dužnosti Vahidinu Munjiću. Dakle, predložit ću produženje njegovog mandata - rekao nam je Isak.
Da bi se izabrao novi direktor Federalne uprave policije, potrebno je provesti proceduru koja podrazumijeva da Parlament Federacije Bosne i Hercegovine formira nezavisni odbor koji bi raspisao konkurs, obavio razgovore i ocijenio najbolje kandidate, a potom listu dostavio Federalnoj vladi. 
- Ja sam se odmah obratio i Parlamentu sa zahtjevom da se u što skorijem vremenu imenuje Nezavisni odbor da bi se išlo sa raspisivanjem konkursa i da se ide u redovnu proceduru izbora direktora. Nadam se da ćemo u što skorije vrijeme i dobiti direktora FUP-a - kazao je 3. maja 2023. godine za Faktor Isak. 
Ova procedura do danas nije provedena. 
Federalnom upravom policije od 8. do 17. maja 2023. godine niko nije rukovodio jer je tadašnji vršilac dužnosti direktora FUP-a Ensad Korman napustio poziciju.
Na insistiranje novoizabranog federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka 17. maja sazvana je hitna sjednica Vlade FBiH na kojoj je Munjić imenovan na poziciju rukovodioca FUP-a. Trebao je na to poziciji ostati tri mjeseca do izbora direktora, ali to nikada nije završeno.
Posljednji direktor FUP-a bio je Dragan Lukač koji je otišao u penziju 2019. godine.
Vahidin Munjić u aprilu je bio jedan od uhapšenih u akciji "Black Tie 2". Njega je Tužilaštvo teretilo da je kao šef unutrašnje kontrole FUP-a propustio izvršiti službene dužnosti s obzirom na to da su pripadnici Federalne uprave policije bili angažirani kao fizičko osiguranje Edinu Gačaninu koji slovi za jednog on najvećih narkobosova u svijetu.
Munjić je potom pušten na slobodu. Optužnica u ovom slučaju nije podignuta.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.