open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
"Trojka" i HDZ preko zaključka "uguranog" u dnevni red žele otvoriti put za izbor Marina Vukoje
Burno je bilo na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH kada su klubovi stranaka "Trojke", HDZ-a i ostalih koalicionih partnera predložili kao tačku dnevnog reda "rješavanje blokade radnih tijela Zastupničkog doma FBiH", protiv čega je bila opozicija.
26.10.2023. u 15:54
get url
text

Zastupnik Mirza Čelik (DF) je rekao da se odredbe Poslovnika ne mogu mijenjati zaključkom, da je to neustavno, dok je zastupnica Jasmina Biščević-Tokić (SDA) zatražila se ne izjašnjavaju o neustavnom zaključku.

Sada ćemo da ašikujemo a poslije nas ganjajte 

Naglasila je da Komisija za izbor i imenovanje pretresa sva pitanja u vezi sa izborom i imenovanjem.

Za riječ se javio potom Damir Nikšić (Naša stranka) koji ne zna da Parlament FBiH radi po Poslovniku a ne statutu.

- U zaključku ništa nema, u njemu stoji da se dostave prijedlozi kako riješiti blokade. Da se započne. Ništa ovdje nije da mi mijenjamo neki član, stav. Ne možete nam blokirati da pokrenemo izmjene statuta, ovaj Poslovnika. A znate da ste zablokirali čitav Parlament i sljedeći put ćemo mi blokirati vama. Želimo da pola države profunkcioniše jer ovako ne funkcioniše. Moramo moći kreniti u proceduru - ispričao je Nikšić.

Replicirao mu je Čelik.

- Izađite Nikšiću pred govornicu da nam obrazložite. Proces konstituiranja Parlamenta je davno počeo i završio. Želite izmjene Poslovnika, upozoravam vas da nije u skladu sa Ustavom. Imate jasnu presudu Ustavnog suda, nijedna odredba Poslovnika se ne može promijeniti zaključkom - ponovio je Čelik.

Za riječ se ponovo javio Nikšić.

- Objasnio sam vam, znam da ste u trećoj, četvrtoj epizodi, tada nas ganjajte. Ovim zaključkom se ne mijenja nijedan stav, član. Tražimo da se dostave prijedlozi, jeste zaključak da se ašikuje sa ovim, ali ti ne možeš dokazati da će odmah biti. Onda ti nas ganjaj Ustavnim sudom FBiH kasnije - replicirao je Nikšić.

Možete nas zvati samo ako vam nestane municije 

Zastupnica Amra Junuzović-Kaljić je kazala kako nije završeno konstituisanje i da zastupnicima kojima je potvrđen mandat radi blokada nije omogućeno da pristupe radu u komisijama, odborima.

- Nastavlja se priča od jutros kako mi nešto blokiramo. Naš šef Kluba je govorio da nemamo blokadu Komisije za izbori imenovanje, samo treba nastaviti četvrtu sjednicu koja je prekinuta.

Da ogolimo stvari. Želite napraviti većinu u Komisiji za izbor i imenovanje kako biste bili sigurni kod izbora sudije Ustavnog suda BiH! Kompletan proces uspostave tijela ste vodili vi. Sjele su mudre glave i po vašim pravilima rekle da u Komisiji trebaju biti tri člana HDZ-a koji imaju 15 zastupnika a SDA koja ima 25 zastupnika ima jednog člana i mi vas blokiramo? - ukazuje zastupnik Fahrudin Skopljak (SDA) i dodaje:

- Vratimo se u trenutak kada ste krenuli u proces popune Komisije. Nećete samo da popunite nedostajuće članove, već hoćete neke i zamijeniti. Ako se ne varam, najavili ste da ćete kolegicu Dajanu Čolić zamijeniti sa Elzinom Pirić. Je li Čolić treba da vam baci pojas za spasavanje a vi hoćete da je smijenite. Ne možete nas uvlačiti u unutrašnje vaše ratove, možete nas zvati samo ako vam nestane municije.

Za riječ se javio i zastupnik Mahir Mešalić (DF).

Limunada dnevni red može, ali sa državom nema igranja 

- Pravno je neutemeljen zaključak i nije u skladu sa Poslovnikom i Ustavom i znamo šta je meta, to je Komisija za izbor i imenovanje a sada govorite da je ustvari vaš cilj da odblokirate i kako je to rekao kolega Nikšić "ašikujete". Cilj je da Dragan Mioković smijeni kolegicu Mirjanu Marinković-Lepić i zasjedne na tu klupu ali interes većine jeste imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH što je obećano Draganu Čoviću, to se mora ispuniti. Tu su naše brige. To mora biti urađeno u skladu sa Poslovnikom, sve ostalo je derogiranje institucija ove države. Dnevni red "limunada", bazeni, ovo, ono, može ali kada je država u pitanju tu se nemojte igrati - poručio je Mešalić.

Rezultati glasanja su takvi da je zaključak "rješavanje blokade radnih tijela Zastupničkog doma FBiH" ipak uvršten u dnevni red.

Zaključak je nakon glasanja ipak postao sastavni dio dnevnog reda dok se opozicija nije željela izjašnjavati jer je neustavan. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.