open-navfaktor-logo
search
U Brisel preko Minska
"Trojkin" proevropski Dodik se sastao sa Lukašenkom: Čvrsto se držite zastupajući interese pravoslavnog naroda
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se nalazi na listi sankcija SAD-a i Velike Britanije, susreo se danas u Minsku sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, kojeg je sankcionisao EU. Dodik je kazao da je sa Lukašenkom "imao izuzetan sastanak".
19.02.2024. u 16:05
get url
text

- Zahvalio sam za podršku Republici Srpskoj. Razgovarali smo o privrednoj saradnji. Lukašenko razumije sve procese. Nikada nećemo zaboraviti da je bio u Beogradu 1999. godine kada je bombardovan naš narod. Također, postoji razumijevanje i po pitanju sankcija koje je uveo Zapad - napisao je, između ostalog Dodik na platformi X. 

 

VEZANI TEKST - Delegati opozicije spašavaju evropski put BiH

- Znam da je i vaša zemlja pod pritiskom i sankcijama Zapada. Mi u Republici Srpskoj nismo dopustili da Bosna i Hercegovina glasa za sankcije (Bjelorusiji i Rusiji). Nije nam bilo lako savladati pritisak i Brisela i Washingtona. Ali ostali smo dosljedni svojoj odluci. Cjelokupno rukovodstvo Republike Srpske trenutno je pod britanskim i američkim sankcijama - kazao je Dodik, kako se navodi na zvaničnoj stranici bjeloruskog predsjednika.

- Pozdravljam vaše aktivnosti ovdje. Treba da znate da ako vama nešto odgovora u Bjelorusiji u oblastima tehnologije, poljoprivrede, industrije ili zdravstva, mi smo uvijek spremni da vam pomognemo i da vas podržimo - rekao je Lukašenko.

Lukašenko je tokom susreta kazao da Bjelorusija pomno prati situaciju na Balkanu.

- Mislim da se vi tu čvrsto držite zastupajući interese pravoslavnog naroda i naroda koji vam vjeruje. Mi smo u tom pogledu na vašoj strani - kazao je Lukašenko.

VEZANI TEKST - Naša stranka će testirati SNSD, a u međuvremenu: Fortin proevropski Dodik lično će uručiti orden Putinu

Dok Dodik u Minsku sastanči sa diktatorom Lukašenkom, istovremeno u BiH koalicija "Trojka" polaže nade u saradnju s njim na usvajanju takozvanih evropskih zakona i na otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. 

- Milorad Dodik je predsjednik Republike Srpske, to je bh. entitet, dakle to je entitet unutar BiH i svaki vid dijaloga može biti od pomoći pogotovo sada kada nam treba neko ko možda može smekšati odnose među ljudima u Bosni i Hercegovini jer se još sjećamo nekih otvorenih rana iz proteklog prošlog rata - izjavio je Elmedin Konaković danas agenciji Anadolija.

Dodao je i da je BiH sada "usred procesa donošenja nekih važnih zakona".

- Moramo iskoristiti priliku da postanemo punopravna članica EU-a, integrirati naše tržište u jedinstveno evropsko tržište što je vjerovatno jedina šansa da naša ekonomija bude razvijenija i puno jača - rekao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.