open-navfaktor-logo
search
Imate li ponosa
"Trojku" sada kritikuje Vukanović: Izdali ste Bošnjake, sjedite sa čovjekom koji vam psuje žrtve!
Nebojša Vukanović, zastupnik u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska (NSRS), kazao je za N1 da je svaki dan vlasti Milorada Dodika dug kao godina i da je to "put u propast ove zemlje". On je, također, optužio stranke "Trojke" za izdaju naroda.
05.09.2023. u 19:17
get url
text

- "Trojka" je najgora opcija. Dobili su podršku naroda, izbacili SDA, ali nažalost ništa se nije promijenilo. Izdali su narod. Sramota je da ja kao Srbin štitim interese Bošnjaka pored "Trojke" koja i dalje sjedi sa čovjekom koji je psovao žrtve. Da imaju imalo dostojanstva i nacionalnog ponosa nikad više ne bi sjedili sa Dodikom - poručio je Vukanović na N1.

Upitan da prokomentira posljednji napad na povratnika u RS i sve češće ovakve oblike nasilja, Vukanović je kazao kako želi još jednom javno osuditi sramni događaj koji se desio u Gornjoj Kamenici kod Zvornika.

- Ti koji to rad čine najveće zlo srpskom narodu i RS-u. Uvijek će biti monstruma koji misle da mogu uzeti pravdu u svoje ruke, ali institucije moraju sasjeći u korijenu svako nasilje. Naravno da svi ti napadi su direktno povezani sa jezikom mržnje, nasilja i prijetnji - kazao je.

Na pitanje novinara koji konstatuje da Vukanović zamjera Dodiku da ne poštuje zaključke NSRS-a o Ustavnom sudu BiH, da li to znači da on podržava blokade, odgovara odrično.

- Apsolutno ne. Pogledajte moje diskusije i vidjet ćete da mi imamo diskurs koji govori o normalizaciji odnosa, povjerenju i prihvatanju Bosne i Hercegovine na dejtonskim osnovama. Mi smo uvijek pozivali na razum, ali sa druge strane imate uzurpatora koji će koristiti odluke za koje mi nismo glasali… Ako on misli da koristi NSRS za trgovinu i da ide sa tim kod Nikšića i Konakovića i kažu mi ćemo to pogaziti, a vi nama kupite zgradu od 100 miliona i stavite Amidžića za ministra – e ne može. Nije ova država prćija pet ljudi koji se dogovore šta treba da se radi. Ne može niko da gazi dostojanstvo i odluke NSRS-a i Parlamentarne skupštine BiH jer time se direktno gazi narod - kaže Vukanović

Upitan zašto koristi termin "izdaja RS-a", odgovara:

- Kako drugo da kažete za nekoga ko se busa da je rusofil i onda ode u Atinu i da saglasnot, zajedno sa (kosovskim premijerom) Kurtijem, u kojoj se Rusi osuđuju kao monstrumi i traži se da se Putin hapsi. Jel' vi mislite da prije dva mjeseca kada smo imali najozboljniju krizu i kada je Dodik prijetio da se treba nastaviti s njim? Pa to je put u propast ove zemlje. Svaki dan njegove vlasti je dug kao godina. S njim se može otići samo u sukobe. Njegov način funkcionisanja je kao kod Pabla Escobara. Dodik će napraviti opšti haos ako njegovi zahtjevi nisu ispunjeni. I onda Konaković kaže da je jeftino dati 70 milona za zgradu Dodikovom kumu. Neka Konaković ode ljudima u Sarajevu i Zenici i kaže im da je 70 miliona jeftino. Ima li prećih stvari da se troši taj novac nego da se zadovlje apetiti Dodika. Sram ih bilo. Ja ne mogo više se boriti za ovu zemlju. "Trojka" je najgora opcija. Dobili su podršku naroda, izbacili SDA, ali nažalost ništa se nije promijenilo. Izdali su narod. Sramota je da ja kao Srbin štitim interese Bošnjaka pored "Trojke" koja i dalje sjedi sa čovjekom koji je psovao žrtve. Da imaju imalo dostojanstva i nacionalnog ponosa nikad više ne bi sjedili sa Dodikom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.