open-navfaktor-logo
search
Pad prometa
Turistička zajednica KS podijelit će milion KM hotelijerima, turstičkim agencijama i vodičima
Turistička zajednica Kantona Sarajevo, je prva i jedina u BiH pokrenula inicijativu za dodjelu direktne pomoći turističkom sektoru, jer je imao najveći pad prometa zbog proglašenja pandemije uzorkovane koronavirusa.
15.07.2020. u 16:19
get url
text

Uz saglasnost Vlade KS, a nakon analize Programa rada i Finansijskog plana za 2020. godinu, Turistička zajednica K je ponudila izdvajanje sredstava u iznosu od 1.000.000 KM.

Od navedenih interventnih sredstva raspodjele, 800.000 KM je Javnim pozivom predviđeno za podršku hotelijerima, 150.000 KM za turističke agencije, te 50.000 KM za turističke vodiče sa izdatom iskaznicom.

Isplata sredstava će se realizirati do kraja sedmice. Kriterij raspodjele sredstava za hotelijere je visina uplaćene boravišne takse u 2019. godini, a za agencije visina uplata prema hotelijerima u 2019.godini.

Ovim povodom, ministar privrede KS Draško Jeličić zahvalio se turističkim radnicima na strpljenju.

- Otvaranje granice BiH prema europskim i ostalim zemljama čiji stanovnici posjeduju validne potvrde o zdravstvenom stanju može predstavljati značajan faktor za popunjavanje hotelskih kapaciteta i oživljavanje ukupne turističke ponude - poručio je ministar Jeličić.

Istakao je sporost administracije na nivou Federacije Bosne i Hercegovine koja još uvijek nije dostavila planirana sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prema Kantonu Sarajevo koja će se usmjeriti za pomoć privrednim subjektima koji su u mjesecu aprilu i maju imali veliki pad prihoda.

Kantonalno ministarstvo privrede je primilo i obradilo 3.087 upitnika i pripremilo isplatu minimalnih plata za mjesec april i maj za više od 10.000 radnika čiji su poslodavci ispunili kriterije javnog poziva Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Vlade KS.

Ministar napominje da su se općine pridružile ovom programu pomoći privrednicima i fizičkim licima koja su svoju djelatnost registrovali u općinama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.