open-navfaktor-logo
search
Vjetar u leđa
Turković: Zakon usvojen u Kongresu potvrđuje ulogu SAD-a u jačanju podrške BiH
Zakon koji je, na inicijativu kongresmenke Ann Wagner, usvojio Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država još jednom potvrđuje ključnu ulogu ove zakonodavne institucije u jačanju američke uloge i podrške Bosni i Hercegovini, ocijenila je danas ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.
21.09.2022. u 14:13
get url
text

- Ključne poruke su jačanje države, njene funkcionalnosti, reforme u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava, sankcioniranje korupcije i podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovo je vjetar u leđa borbi za kandidatski status BiH za članstvo u Evropskoj uniji i napredak ka NATO savezu - smatra Turković.

Kako je istaknuto na njenom službenom Facebook profilu, sve ono što je posljednjih mjeseci bilo na udaru - institucije BiH, napredak, reforme i ljudska prava i jednakost svih građana, predstavlja crvenu liniju odbrane jer, kaže ona, Bosna i Hercegovina može ići samo naprijed.

- Poruke iz Kongresa su snažna podrška u pravom trenutku. Treba biti posebno zahvalan kongresmenki Wagner i brojnim prijateljima u Kongresu SAD, ali i bh. zajednici i pojedincima u SAD koji neumorno rade za Bosnu i Hercegovinu - kazala je Turković.

Članica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Ann Wagner (Republikanska stranka), zamjenica člana Komiteta za vanjske poslove Zastupničkog doma, objavila je na svojoj oficijelnoj stranici da je Dom usvojio Zakon o pridržavanju načelima Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz potencijalne sankcije svim stranim državljanima koji prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Wagner, koja je ujedno i predlagač ovog zakona, izjavila je kako je tokom njegove izrade sarađivala s bh. zajednicom koja živi u St. Louisu, u saveznoj državi Missouri.

VEZANI TEKST - Zastupnički dom Kongresa SAD-a usvojio zakon o BiH: Sankcijama spriječiti destabilizaciju i podrivanje Dejtona

- Regija St. Louis je dom najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine. Ova lokalna zajednica je bila snažan partner i ja sam blisko sarađivala s njima kako bismo osigurali da imamo neophodne alate za suočavanje s koruptivnim djelovanjem u Bosni i Hercegovini - navela je zastupnica Wagner.

Podvukla je da građani Bosne i Hercegovine trpe zbog direktnog djelovanja političara koji bezobzirno siju podjele u BiH, često uz punu podršku Rusije.

Ovaj zakon će zaštititi Dejtonski sporazum, očuvati decenije napretka nakon užasnog rata, i poslati jasnu poruku da Sjedinjene Države podržavaju mirnu, ujedinjenu i sigurniju Bosnu i Hercegovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.