open-navfaktor-logo
search
Helez se sastao sa Gülerom
Turska će uskoro isporučiti borbene transportere za potrebe OSBiH, dogovorena i obuka 60 pilota za helikoptere
AUTOR: Faktor
29.05.2024. u 15:15
get url
text
FOTO: MOBiH
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u okviru službene posjete Republici Turskoj sastao se sa ministrom odbrane Republike Turske Yašarom Gülerom.
Helez je na početku sastanka zahvalio kolegi Güleru na podršci Republike Turske u usvajanju Rezolucije u UN-u, naglasivši da je na taj način Turska dala značajan doprinos u širenju istine o genocidu u Srebrenici i njenom obilježavanju širom svijeta.
U prijateljskom susretu sa ministrom Gülerom, ministar Helez je upoznat da će Republika Turska uskoro isporučiti borbene transportere za potrebe bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga naše države, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.
- Borbeni transporteri će unaprijediti kapacitete ove bataljonske grupe, koja je već sada spremna, istrenirana i organizovana da učestvuje u svim međunarodnim misijama podrške miru po najzahtjevnijim NATO standardima - istakao je Helez.
Također, dogovorena je obuka 60 pilota za helikoptere OSBiH, čime će se osigurati obnavljanje deficitarnog letačkog kadra i kontinuitet u izvođenju zračnih operacija.
Na kraju sastanka ministar Helez je zatražio od ministra Gülera, da pripadnici Oružanih snaga Republike Turske obavezno ostanu u BiH, te budu stalni dio EUFOR-ove misije ALTHEA u našoj zemlji.
Helez će tokom boravka u Turskoj od 28. do 30. maja 2024.godine prisustvovati Danu visokih zvanica vježbe "EFES 2024" u kojoj učestvuju i Oružane snage Bosne i Hercegovine. Vježba EFES-2024 predstavlja značajan korak ka jačanju međunarodne vojne saradnje i unapređenju spremnosti oružanih snaga zemalja učesnica, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.