open-navfaktor-logo
search
Centar za zdravo starenje
Turski ambasador Girgin predstavio projekt TIKA-e: Obogatiti život osoba treće životne dobi
U Centru za zdravo starenje Općine Centar u Sarajevu danas je ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin predstavio projekt "Moj kreativni svijet" koji se provodi uz podršku Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA).
09.06.2021. u 14:35
get url
text

TIKA je u okviru ovog projekta u maju ove godine donirala pomoć u mašinama za šivenje i repromaterijalu kako bi osobe treće životne dobi mogle da učestvuju u kreativnim radionicama koje se realizuju u ovom Centru za zdravo starenje.

Učesnici su u sklopu kreativnih radionica već pripremili i napravili brojne zanimljive radove, poput slika, odjevnih predmeta i drugih djela, koje su izložili u Centru povodom posjete ambasadora Turske u BiH.

Ambasador Girgin je nakon predstavljanja projekta "Moj kreativni svijet" čestitao TIKA-i na realizaciji ovog značajnog projekta za korisnike Centra za zdravo starenje.

- Korisnici ovog centra su osobe koje su svoj životni vijek provele doprinoseći svojoj zajednici. Sada su došle u penziju i starije životno doba. Međutim, zaslužuju svu našu pažnju i podršku da im obogatimo život i olakšamo. Mi u Turskoj mnogo cijenimo osobe treće životne dobi i zaista čast mi je posjetiti ovaj Centar i vidjeti da je projekat TIKA-e doprinio jačanju kreativnih radionica te da osobe treće životne dobi ovdje imaju priliku da razvijaju svoju kreativnost. Zaista sam vidio mnoga umjetnička djela koja zaslužuju svaku pohvalu - kazao je Girgin.

Muhammed Unal, koordinator TIKA-e u BiH, istakao je da je sretan što imaju priliku da na ovaj način podrže osobe starije životne dobi u njihovim kreativnim aktivnostima i obogate im život.

- Oni su doprinijeli ovom društvu i zaslužuju svaku našu podršku. Zaista još jednom izražavam zadovoljstvo zbog učešća u ovom projektu. Ovo je projekat koji će trajati i mi smo u okviru projekta donirali potrebne mašine za kreativne radionice i repromaterijal koji će se koristiti u nastavku ovih aktivnosti - kazao je Unal.

Predsjednica Udruženja "Aktiva" Varja Nikolić, čiji članovi učestvuju u ovom projektu, izrazila je zahvalnost TIKA-i zato što je prepoznala i podržala ovaj projekat i aktivnosti u kojem učestvuje veliki broj osoba.

- Mi smo napravili ovaj projekat kako bi podržali kreativne aktivnosti u ovom Centru. Ovdje imamo jako veliki broj ljudi starije životne dobi, orijentisanih na kreativne radionice. To su počeli da rade čak i sada u ovim godinama iako to ranije nisu radili. Sretni smo što smo dobili ogromnu količinu materijala i repromaterijala koji će se ovdje koristiti za brojne aktivnosti - rekla je Nikolić.

Jedna od korisnica Centra koje aktivno učestvuju u kreativnim radionicama je i Jasmina Selimović-Pavlović.

- Jako nam mnogo znači ovo s obzirom na ovu zdravstvenu situaciju kad ste zatvoreni u kući i izolovani od svega. Tako da nam je ovo raj za dušu u lijepoj atmosferi i druženju. Ovo je za sve nas neki novi život nakon penzije i poslije standardnog načina života. Ovo nas vraća u neka lijepa vremena kada dok još radimo maštamo o ovim vremenima – kad dođemo u penziju da ćemo se nečim baviti što nismo mogli prije toga - rekla je Selimović-Pavlović.

Amira Česić, koja je također uključena u aktivnosti Centra za zdravo starenje, ovdje je otkrila da posjeduje neke nove talente i sposobnosti.

- Meni ovo zaista mnogo znači, prije svega druženje, ali najviše sekcije. Ja do sada nisam ni znala da imam neki talent. Počela sam se baviti malo slikarstvom, vezom, to me jako relaksira i opušta, i daje mi neku volju i energiju za moje članove porodice. Inače sam supruga, imam muža, dva sina, četvero unuka. Sretna sam i zadovoljna ovdje - kazala je Česić, dodajući da svim osobama, posebno starije životne dobi, preporučuje da vode aktivan način života i da se uključe u različite aktivnosti kako bi uljepšale i obogatile svoj život.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.