open-navfaktor-logo
search
Solidarnost
Turski ambasador Koc posjetio Ambasadu Azerbejdžana u BiH i odao počast stradalim civilima
Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc danas je posjetio Ambasadu Azerbejdžana u BiH gdje se sastao sa prvim sekretarom diplomatskog predstavništva Azerbejdžana Elmarom Aghasiyevom.
21.10.2020. u 17:50
get url
text

Dvojica zvaničnika su ispred spomen-obilježja proučili Fatihu azerbejdžanskim civilima koji su poginuli u napadima armenske vojske prethodnih sedmica, a potom su razgovarali o dešavanjima u regiji Nagorno-Karabah. Sastanku je prisustvovao i vojni ataše pri Ambasadi Republike Turske u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar.

Aghasiyev je tokom sastanka ambasadora Koca detaljno informisao o posljednjim dešavanjima u regiji Nagorno-Karabah te izrazio zahvalnost na posjeti.

- Kao što znate, armenske oružane snage izvode napade na azerbejdžansku vojsku i naše civile. Ambasador Turske je danas upriličio posjetu našoj ambasadi kako bi odao počast stradalim azerbejdžanskim civilima. Zahvaljujem se ambasadoru Turske na posjeti, kao i cijelom turskom narodu - rekao je Aghasiyev nakon sastanka.

Koc je istakao da je tokom posjete odao počast azerbejdžanskim civilima koji su poginuli u armenskim napadima te još jednom iskazao solidarnost sa Azerbejdžanom.

- Tokom posjete još jednom smo im iskazali našu podršku, solidarnost i jedinstvo. Dijelimo njihovu bol i nadamo se da će u što skorije vrijeme pitanje okupiranog teritorija Azerbejdžana biti riješeno u okviru rezolucija Ujedinjenih naroda, u skladu sa međunarodnim pravom i u interesu regije kako bi ponovo bila uspostavljena stabilnost - kazao je Koc.

Tužilaštvo Azerbejdžana danas je saopćilo da je najmanje 63 civila ubijeno, a 292 je ranjeno u napadima koje je armenska vojska od 27. septembra do danas izvela na teritorij Azerbejdžana. U saopćenju se navodi kako je u armenskim napadima na teritoriji azerbejdžanskih naselja uništena 1.981 kuća, 90 stanova i 386 javnih zgrada.

Armenske snage su 27. septembra započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija. Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno-Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno-Karabaha i još sedam okupiranih azerbejdžanskih regija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.