open-navfaktor-logo
search
Kršenje zakona
Tužilac Oleg Čavka vodi "medijsku istragu" protiv direktora OSA-e: Tražio pomoć policije u nezakonitoj istrazi
Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Oleg Čavka nastavlja voditi "medijsku istragu" diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića.
30.07.2020. u 15:06
get url
text

Upravo su mediji za čiju se naklonost izborio tužilac Čavka objavili informaciju prema kojoj su službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH izvršili pretres u tuzlanskim prostorijama Američkog univerziteta u BiH i pregledali dokumentaciju u vezi s Mehmedagićevom diplomom. Međutim, ta je informacije ubrzo demantirana.

- SIPA danas ne provodi nikakve aktivnosti na području Tuzle – izjavio je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Zatim je informacija korigirana, te su ulogu službenika SIPA-e u medijskim izvještajima preuzele kolege iz MUP-a Tuzlanskog kantona, koje su, sudeći prema tim izvještajima, pregledale dokumentaciju Američkog univerziteta u BiH u vezi s diplomom direktora OSA-e.

- Policijski službenici su postupali po naredbi za vršenje uviđaja donesenoj od strane Tužilaštva BiH. U skladu sa tom naredbom tražena je pomoć policijskih službenika MUP-a Tuzlanskog kantona prilikom vršenja uviđaja, koja je pružena i tom prilikom nije bilo izuzimanja nikakve dokumentacije. Nije bio ni pretres, niti je bilo izuzimanja dokumentacije nego vršenje uviđaja kojim je rukovodio tužilac Tužilaštva BiH – kazali su za Faktor iz Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona.

Dakle, MUP Tuzlanskog kantona nije izvršio pretres u prostorijama Američkog univerziteta u BiH, te nije izuzimao nikakvu dokumentaciju, s obzirom na to da za takvu aktivnost nisu ni imali adekvatan nalog, već su na zahtjev tužioca Čavke "pružili pomoć" pri njegovoj privatnoj istrazi namijenjenoj pokušaju medijske diskreditacije direktora OSA-e.

Protiv Olega Čavke se, podsjetit ćemo, već vodi disciplinski postupak jer je samoinicijativno, bez formalne naredbe, započeo istragu fakultetske diplome direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića.

VEZANI TEKST - Uništavao dokaze, uzimao mobitele: Počinje novi disciplinski postupak protiv tužioca Olega Čavke

Tužilaštvo BiH je formiralo predmet u vezi s trgovinom diplomama, a informacije o tim nezakonitim aktivnostima je Tužilaštvu BiH dostavila SIPA-e u saradnji sa OSA-om. Postojanje organizirane mreže koja se bavi prodajom diploma dokazao je i portal Žurnal. Međutim, Čavka je istragu usmjerio prema direktoru OSA-e, umjesto prema Centru za obrazovanje iz Širokog Brijega, a u okviru istrage je saslušao novinarku Žurnala, od koje je pokušao iznuditi iskaz da je materijale o trgovini diplomama dobila od direktora OSA-e.

Disciplinski postupak koji se vodi protiv Čavke je započeo u junu ove godine, ali državni tužilac, očigledno, nema namjeru prekinuti samostalnu istragu. Taj disciplinski postupak nije prvi sa kojim se Čavka suočava, a već ranije je sankcioniran zbog nezakonitih aktivnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.